Nature Bits
Nature Bits
Op
zaterdag30okt202114:00

Nature Bit Dark Sky

Beleef de Nacht van de Nacht op Texel

Heb jij je weleens afgevraagd hoe donker het in Nederland kan zijn? En of al dat nachtelijke licht meer doet dan alleen de sterrenhemel verbergen? Kom dan naar een van de weinige plekken van Nederland waar je op een heldere nacht nog de Melkweg kan zien en leer mee over wat licht en duister doet met mens en natuur.

Meer dan 80% van de wereldbevolking leeft onder een zogenaamde “sky glow”. Deze nachtelijke lichtuitstoot zorgt voor vele negatieve effecten op het welzijn van mens en dier, zoals de verstoring van slaapritmes en desoriëntatie van trekvogels. Gelukkig worden ook steeds meer mensen zich hier bewust van. Er worden steeds meer initiatieven ontwikkeld om lichtvervuiling tegen te gaan, net als op Texel. Hier hanteert de gemeente nu het standpunt: licht waar het moet, donker waar het kan.

Wat ga je leren?

We gaan leren over de natuur in de nacht, de effecten van lichtvervuiling op de natuur en de verschillen hierin, tussen Texel en het vaste land. We zullen meegenomen worden op een avondexcursie door de Duinen van Texel, waarbij we het in het donker onze zintuigen op scherp zullen zetten om de natuur te ervaren. Als het weer meezit zijn we uitgenodigd om daarna de sterrenhemel te komen bezichtigen bij de Texelse sterrenwacht. Vervolgens zullen we op de zondagochtend op vogelexcursie gaan en leren over Texel als vogeltrek eiland. 

Het programma

 • Aankomst bij Rijwielverhuur veerhaven Texel
  Na aankomst met de veerboot ontmoeten we elkaar voor de Rijwielverhuur veerhaven Texel. Daar maken we kennis en krijgen we uitleg over de dag. Ook halen we hier een fiets op om op deze manier het eiland te verkennen.
 • Aankomst accomodatie Jonkersbergen
  Na een korte fietstocht zullen wij aankomen bij Jonkersbergen, onze accommodatie gelegen tussen de weilanden. Hier zullen wij elkaar beter leren kennen en opladen met een maaltijd voordat het nachtprogramma begint.
 • Nachtexcursie Nationaal park Texelse Duinen
  Dit is het beginpunt van de nachtexcursie waar we starten in het licht en tijdens de wandeling de nacht ingaan. Op deze manier zullen wij leren welke dieren er ontwaken als het donker wordt en hoe onze zintuigen reageren op deze transitie van licht naar donker. 
 • Sterrenwacht Texel
  Mits het een heldere nacht is, zijn wij uitgenodigd bij de Texelse sterrenwacht om de sterrenhemel te bewonderen. 
 • Vogelexcursie
  Op zondagochtend starten wij na het ontbijt met een informatieve vogelexcursie. Afhankelijk van het weer zullen wij naar een van de verschillende vogelhotspots van Texel fietsen.
 • Aflsluiting weekend
  Om het weekend af te sluiten eindigen we met een evaluatie bij de Jonkersbergen. Tijdens de afsluiting kan jij je mening en ervaring delen met ons zodat wij eventuele verbeteringen kunnen doorvoeren voor door toekomst.
 • Naar huis
  We eindigen het weekend weer met het inleveren van de fietsen bij Rijwielverhuur veerhaven Texel, waarna je de veerboot terug naar huis kan nemen.

Een paar dingen om rekening mee te houden

 • Het wordt een actief weekend;
 • We gaan veel fietsen, wij verzorgen een huurfiets op het eiland;
 • Trek stevige, waterdichte schoenen aan waar je goed op kan wandelen en neem een regenjas mee;
 • Je zult op eigen houtje naar het eiland afreizen. Houd er rekening mee dat de veerboot ongeveer 4 euro kost;
 • Neem zelf een slaapzak en beddengoed mee voor in de slaapzaal;
 • Als deelnemersbijdrage vragen we je een IVN-lidmaatschap af te sluiten voor slechts 24,- euro;
 • Het programma start zaterdagmiddag 14:00 uur en is zondagmiddag 14:00 uur afgelopen;
 • Vanwege het avondprogramma zullen we al rond 17:00 uur avondeten; 
 • Al het eten is vegetarisch met veganistische opties.


Heb je zin in een actief, leerzaam en gezellig weekend in een ontzettend divers landschap? En wil je zelf ook als een nachtdier door de duinen struinen? Meld je dan snel aan en laat je samen inspireren door de natuur!

Nature Bits is een nieuw project van IVN Natuureducatie, dit betekent dat je meedoet aan een pilot-fase. Je betaalt €24 voor een IVN-lidmaatschap als deelnemersbijdrage. Na afloop horen we graag van je hoe je de Nature Bit hebt ervaren en kan je meedenken over eventuele verbeteringen voor toekomstige Nature Bits. Bevalt dit je? Dan kan je wellicht in de toekomst samen met andere jongeren je eigen Nature Bit ontwikkelen. Wij hebben er zin in!

Belangrijk: een lidmaatschap van IVN is vereist voor deelname. Meld je hier aan voor slechts €24. Meld je daarna aan voor deze Nature Bit via onderstaande knop.

Meld je aan voor Nature Bit Dark Sky

Algemene informatie

zaterdag 30 oktober 2021 - 14:00 tot zondag 31 oktober 2021 - 14:00
Locatie: 
Rijwielverhuur veerhaven Texel
Pontweg 2
1797 SR Den Hoorn
Nederland
Extra Informatie: 

Prijs: lidmaatschap €24

Contactpersoon: 
Google Maps image