Tiny Tales in nationale parken

Tips voor een avontuurlijk verhaal in de natuur

De bijzondere flora en fauna van de nationale parken biedt alle inspiratie voor het schrijven van een avontuurlijk verhaal. Daarom hebben we een pakket ontwikkeld met daarin handige weetjes over de nationale parken in Nederland en leuke schrijftips. Samen schrijven leerlingen het verhaal van onze nationale parken. En dat niet alleen, een verhaal is natuurlijk niet af zonder bijbehorende illustratie die het verhaal tot leven brengt!

Doe mee met jouw klas en download het Tiny Tales lespakket: 
Handreiking Tiny Tales voor docenten
Informatieposter nationale parken
Informatieposters icoondieren
Uitnodiging voor de leerlingen
Verhaal van de nationale parken
Zeven magische ingrediënten

Tiny tales verhalenwedstrijd in de nationale parken

Dit jaar stond de 22ste editie van de Dag van het Nationaal Park in het teken van ‘The Next Generation’. Met een ‘Tiny Tales’ verhalenwedstrijd brachten we leerlingen van groep zes en zeven in contact met de natuur; zij schreven een avontuurlijk verhaal dat zich afspeelt in de nationale parken!

Met behulp van een lespakket boordevol handige weetjes over de nationale parken in Nederland, gingen de kinderen op fantasiereis. Ze kozen een iconisch dier die allerlei heldhaftige avonturen beleefde – hun avontuurdier. Het dier was gestrand op het schoolplein en wilde dolgraag de weg terugvinden naar het nationaal park. Om het verhaal écht tot leven te brengen, maakten de leerlingen een bijbehorende illustratie.

In totaal deden meer dan 2500 kinderen mee, kriskras door Nederland. Zij schreven avonturen over de iconische dieren en natuur in onze nationale parken. Zodoende leerden zij meer over het nationaal park bij hen in de buurt. Geweldig om te lezen hoe de leerlingen hun eigen draai geven aan het leven in de natuur. Avonturen waren het zeker!

Uit alle inzendingen heeft de jury (kinderboekenschrijfster Elle van Lieshout en illustrator Erik van Os) één winnaar gekozen. Hierbij is gekeken naar een aantal criteria, zoals: draait het verhaal om het avontuurdier? Speelt het verhaal zich op enig moment af in een nationaal park? Extra mooi is natuurlijk als we terugzien dat de leerlingen zich hebben verdiept in hun avontuurdier en gebruik hebben gemaakt van de ‘zeven magische ingrediënten van een Tiny Tale’.

En de winnaars zijn…

Laurens en Wietse uit groep 7 van de Eben-Haëzerschool uit Apeldoorn.


Gefeliciteerd! ‘Een knappe perspectiefwisseling die nog klopt ook waardoor je met mens en dier meeleeft’, aldus de jury. Als winnaars gaan Laurens, die het verhaal schreef, en Wietse, die de illustratie erbij maakte, samen met de klas op Natuuravontuur naar de Natuurschool. Hun ‘Tiny Tale’ nam ons mee in het verhaal van een verdwaalde Schotse Hooglander op weg naar de Hoge Veluwe, die onderweg bizarre dingen meemaakt.

Lees het volledige verhaal: 
Tiny Tale - Het avontuur van de Schotse Hooglander

Tiny Tale Het avontuur van de Schotse Hooglander