Nationale Parken
Natuur
woensdag18mei2022

Dag van het Nationaal Park 2022

Ook dit jaar zetten we op 24 mei alle Europese parken in de schijnwerpers! Tijdens deze 23e editie van Dag van het Nationaal Park richten we ons op mens en natuur, want wat zouden we zijn zonder natuur? Velen van ons beseffen wat de natuur ons brengt. Nu is het tijd om samen iets terug te doen: de natuur in stand houden en op de juiste manier helpen zodat we er nog eindeloos van mogen genieten.

Nationale parken zijn unieke natuurgebieden; het zijn beschermde plekken die het verhaal van de Nederlandse natuur vertellen. We mogen hier als mens ‘in het wild’ rondlopen, fietsen en soms zelfs varen. Dat is best bijzonder! Vaak hoor je de dingen die mensen niet goed doen, en geven we rondom het weekend van 21 en 22 mei meer aandacht aan hoe je onze nationale parken bewust en met respect voor de natuur bezoekt. We vertellen je graag hoe!

Activiteiten en excursies

In aanloop naar de Dag van het Nationaal Park zijn er allerlei leuke activiteiten en excursies te doen in de nationale parken! Hierin staat wederkerigheid centraal; hoe kan je de natuur beleven én iets terugdoen voor de natuur in het nationaal park? Ga naar de website van het nationaal park bij jou in de buurt voor een overzicht van de activiteiten!

Bekijk het overzicht van de Nationale Parken

‘Op de paden’ BINGO

De routes in nationale parken zijn niet voor niets uitgestippeld. Ze laten bijzondere hoogtepunten van het gebied zien. Juist door je te laten leiden door deze routes zie je zo veel! Daarom sturen we je letterlijk op pad, met bingokaart, zodat je met aandacht om je heen gaat kijken. Zie je veel insecten, bloeiende bloemen en water nabij? Misschien een klein of groot zoogdier? Of zie je overduidelijk sporen van de mens? Op de bingokaart komen verschillende thema’s terug, zoals biodiversiteit, aandacht voor het landschap en natuurlijk de mens.

Wil je graag op pad gaan met Op de paden BINGO? Er zijn twee versies, één voor een nationaal park in het binnenland, en één voor nationale parken aan zee. Kies de juiste versie, zodat je meer kans hebt om BINGO te halen! 
De bingokaart is gratis online te downloaden

Of zie op de website van het nationaal park bij jou in de buurt of je daar eventueel een gratis fysiek exemplaar kunt ophalen!

De Nationale Parken van Nederland

De Nationale Parken zijn het kenmerkend natuurlijk erfgoed van Nederland, onze topnatuurgebieden, met topbelevingen, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Nederland heeft 21 Nationale Parken. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen.

Nationale Parken overzichtskaart 2021Headerfoto: Lenneke Lingmont