Moestuintips voor verpotten

Je zaadje is gegroeid en heeft al drie tot vijf blaadjes. Draai je moestuintje eens om. Zie je al worteltjes door het bakje heen groeien? Dan is het tijd voor meer ruimte!

Oost west thuis best

Plantjes houden van een vaste plek. Kijk in de IVN-handleiding Verpotten of verpotten of verplaatsen wel écht nodig is. Zaai je plantje het liefst op zijn uiteindelijke plaats.

Oost west thuis best

Wel of niet verpotten?

Groeit je groente onder de grond of oogst je de nog jonge blaadjes? Dan hoeft je ze niet te verpotten. Kijk in de handleiding verpotten welke planten je wel of niet kunt verpotten.

Wel of niet verplanten

Naar buiten: uitplanten

Is het warm genoeg buiten en is je plantje redelijk sterk? Dan kun je ‘m direct in de tuingrond ‘uitplanten’. Bij sommige soorten kun je beter wachten met uitplanten tot na 15 mei. Dan is er meestal geen nachtvorst meer.

Naar buiten: uitplanten

Verpotten

Als je weinig ruimte hebt, stop je je planten in een grotere pot. Zet je moestuintje voor het verpotten eerst in een laagje water. Als het potje goed nat is, beschadig je de worteltjes minder snel. Stop het plantje tot vlak onder de kiemblaadjes in de grond.

Verpotten

Teveel plantjes: technieken

Na het ontkiemen kunnen kleine plantjes te dicht op elkaar staan. Dan gaan ze elkaar verdringen of omver duwen. Om ze goed verder te laten groeien, kun je ze uitdunnen of verspenen. Kijk voor het handige verspeenstokje in de IVN webwinkel.

De perfecte pot

Kies het liefst voor een pot met een doorsnede die minimaal drie centimeter groter is dan de vorige. Het is belangrijk dat er een gat aan de onderkant zit, zodat kan het overtollige water weg kan lopen. Wil de pot nóg beter maken? Laat de terracotta pot eerst een nacht in water weken, zodat hij geen water van je plantje kan onttrekken. Een laagje potscherven op de bodem werkt ook goed.

Afharden

De overgang van binnen naar buiten kan groot zijn voor je plantjes. Laat ze wennen aan de temperatuur door ze overdag buiten te zetten en ze ‘s nachts weer binnen te halen. Na drie tot vijf dagen kunnen de planten definitief naar buiten. Kijk wel eerst in de IVN zaaikalender of je plantjes al naar buiten kunnen!

Afharden