Moestuintips voor groeien

Een plantje heeft niet alleen water, maar ook lucht, zonlicht, voedingsstoffen en een beetje liefde nodig. Let’s grow!

Zet je plant in het zonnetje

Een logische tip, maar tóch wordt het soms vergeten. Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit. 

Zet je plant in het zonnetje

Snelle groeiers

Geen zin om lang te wachten? Radijs, snijbiet en tuinkers groeien razendsnel. Bestel ze meteen via de webwinkel van IVN.

Snelle groeiers

Extra calcium

Vermaal eierschalen en strooi het over de aarde voor een calciumboost!

Extra calcium

Slim watergeven

Sommige planten worden bruin als je het water direct op de plant giet. Giet het water daarom naast de plant, zo dicht mogelijk bij de wortels.

Slim watergeven

Genoeg water?

Til je plantje op om te bepalen of het water nodig heeft. Is de onderkant nog vochtig dan is het potje nog nat genoeg. Is de onderkant droog geef dan water. Met een gat onderin de pot, zorg je dat je plantje niet ‘verdrinkt’.

Genoeg water

Zelf compost maken

Compost maak je heel gemakkelijk van groenafval. Hoe gevarieerder, hoe beter! Let wel op dat niet al het groenafval geschikt is om te composteren.

Wel: theezakjes, tuinafval, groente- en fruitschillen, gras, bladeren en koffiedik.

Niet: composteerbare plastics, gekookt eten, kattenkorrels, botjes en graatjes.

Zelf compost maken

Voedzame regen

Regenwater is voor bijna alle planten beter dan kraanwater. Bovendien is kraanwater eigenlijk te koud voor tuinplanten.

Voedzame regen

Onkruid eruit!

Onkruid kan voeding en water van je plantje ‘afpakken’. Voorkom dit door het onkruid tussen de groentes vandaan te plukken of door te schoffelen. Wat ook helpt is om de bodem van je tuintje te bedekken met organisch materiaal zoals cacaodoppen.

Onkruid eruit

Humus

Humus is net een spons die water vast kan houden en het zorgt voor voedsel in de bodem. Het bestaat uit resten van planten zoals blaadjes, stengels, wortelresten en kleine beestjes. Wormen poepen bijna kant-en-klare humus, handig! Bestel je eigen wormenbak.

Humus

Nuttige diertjes

Bijen, lieveheersbeestjes en sluipwespen zijn de vrienden van je moestuin. De één bestuift en de ander bestrijdt plaagdiertjes. Gratis mini-tuinmannetjes. Zorg daarom dat je genoeg bloemen en schuilplekken (bijvoorbeeld stenen) in je tuintje hebt. Of maak je eigen insectenhotel.

Nuttige diertjes

Binnen slapen

Is er nachtvorst voorspeld? Bescherm je jonge plantjes en zet ze 's nachts binnen. Of maak een mini-kasje door er een plastic druivenbakje overheen te zetten.

Binnen slapen

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel. Moestuinplan

Alle moestuin-downloads