Kweektips sla

Sla groeit heerlijk door als je op de juiste manier oogst. Zo kan je heel lang genieten van een enkele plant. Dankbaar moestuinieren dus!

Zaaien

Voorzaaien kan vanaf maart. Wil je meteen in de volle grond zaaien? Wacht dan tot april. Bedek de zaden met maar een héél klein beetje grond, want het zijn ‘lichtkiemers’. Ze hebben graag wat licht bij het kiemproces. Als je ruim zaait krijg je mooie stevige bladeren. Houd er rekening mee dat er zo’n 30 cm afstand zit tussen planten in een rij en tussen rijen. 

Kiemen

De zaden kiezen binnen 1 – 2 weken. Vaak kan je zaailingen dan al 2 weken later uitplanten (als je niet in volle grond gezaaid hebt).

Verpotten

Heb je voorgezaaid en ga je nu uitplanten? Houd dan weer rekening met de 30 cm tussen de planten en rijen. Als je de plant verpot doe dit dan heel voorzichtig. De jonge plantjes en wortels beschadigen snel. Zowel in de zon als in half schaduw doet te plant het goed. Een flexibele moestuinbewoner dus.

Verzorging

Sla is ontzettend geliefd bij slakken. Check in de avonduren of er slakken zijn bij de jonge plantjes en zeker net na het uitplanten. Hoewel slakken zich niet snel voortbewegen, hebben ze zo’n mals jong slaplantje zó op!

Oogst

Als je de sla regelmatig plukt bevordert dat de doorgroei. Als je de buitenste bladeren plukt dan groeit de plant mooi verder.

Extra tips

Regelmatig plukken is belangrijk voor de malsheid van de blaadjes. Uiteindelijk gaan de planten ‘schieten’ en is het tijd voor nieuwe zaailingen. Wil je na de zomer nog eens zaaien en langer genieten van je moestuin? Kies dan voor babyleaf sla en verleng je groeiseizoen!

Kijk in de IVN webwinkel voor slazaden

Ga naar de IVN webwinkel