Andijvie is een veelzijdige plant. Je kunt het gebruiken in stamppotten en ovenschotels, stoven of eten als sla of babyleaf. Wel moet je er rekening mee houden dat bijna niets de plant tegenhoudt om te bloeien rond de langste dag van het jaar; 21 juni.
Er zijn verschillende soorten, zoals wat fijnere andijvie met gekruld blad en breedbladige soorten die vaak wat stugger zijn. De laatsten zijn vaak rassen voor de herfst.
Voorzaaien kan vanaf half maart om begin juni te kunnen oogsten, of eind mei/begin juni voor oogst in de herfst. Wanneer je eind maart of april zaait, heb je veel kans dat de andijvie in bloei schiet voordat je de mogelijkheid hebt om het te oogsten om op te eten.
De zaden kiemen snel als de temperatuur tussen de 15 en 18 graden is. Buiten in het vroege voorjaar duurt het wat langer.
Zorg na het verplanten dat de plantjes niet te droog worden, dan kunnen ze alsnog in de bloei schieten. De plantafstand is 30 cm tussen de planten onderling en 30 tussen de rijen.
Andijvie vraagt als bladplant vooral vruchtbare grond. Ze kan ook wel goed tegen een plekje met wat meer schaduw. Dat is wat vochtiger en zorgt dat de plant minder snel doorschiet. De grond afdekken met wat karton of mulch zorgt ook voor meer vocht.
Zorg dat de jonge plantjes zich kunnen ontwikkelen door ongewenste planten weg te halen. Zorg voor voldoende vocht en hou je plantjes goed aan de groei, dan kun je na ongeveer 2 maanden oogsten.
Andijvie kun je oogsten in juni, als je vroeg hebt gezaaid of vanaf augustus tot laat in het jaar. Oogst liefst vlak voor het gebruik, want je kunt de bladeren niet lang bewaren. Was in ruim water eventueel zand van de bladeren.
We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download gratis de IVN moestuinmaterialen: Zaaikalender, het Tuinplan en handige tips voor verpotten en verspenen.