ModderDag
Kind & Natuur
vrijdag28jun2019

Ruim 150.000 kinderen duiken de modder in op 28 juni

Het is goed voor je weerstand, zit vol goede bacteriën en mineralen die extra bescherming bieden bij infecties. Kortom: genoeg redenen om de modder in te duiken! En dat gebeurde dan ook massaal op vrijdag 28 juni: ModderDag.

Kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunnen moddertaarten bakken, maskers maken en glijbanen maken tijdens de internationale ModderDag, mede mogelijk gemaakt door IVN Natuureducatie. Dit is belangrijk omdat kinderen in Nederland beperkt buiten spelen: meer dan de helft van de kinderen speelt meer binnen. In totaal zijn er op 3100 kinderopvanglocaties, basisscholen en openbare plekken activiteiten in en rond modder voor ruim 150.000 kinderen.

Modder is gezond

Uit onderzoek blijkt dat in de modder spelen bijdraagt aan een goede weerstand en, het klinkt misschien niet lekker, dat een beetje zand eten zorgt voor een goede kickstart van het immuunsysteem. In modder zit zelfs een antidepressivum: de bacterie ‘mycobacterium vaccae’ helpt bij het aanmaken van het gelukshormoon serotonine. Ook verkleint buiten spelen de kans op overgewicht en ontwikkelen kinderen zo hun ruimtelijk inzicht en creatief vermogen. Kijk op www.ivn.nl/modderdag/modderdag-locaties waar er wordt meegedaan. Daar staat ook de kaart met openbare plekken waar ouders met kinderen naartoe kunnen. 

International Mud Day

International Mud Day is ontstaan in Nepal om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden. In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Inmiddels doen in 13 landen honderdduizenden kinderen mee aan ‘International Mud Day’.