Kind & Natuur
maandag25jun2018

Ruim 130.000 kinderen duiken de modder in op 29 juni

In de modder spelen belangrijk voor goede weerstand en ontwikkeling.

Op 29 juni tijdens internationale ModderDag roept IVN Natuureducatie iedereen op om naar buiten te gaan en vies te worden. Dit is belangrijk omdat kinderen in Nederland beperkt buiten spelen: 53% van de kinderen speelt meer binnen. Terwijl diverse onderzoeken juist uitwijzen dat buiten in de modder spelen heel gezond is en de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. In totaal zijn er op 2.620 kinderopvanglocaties, basisscholen en openbare plekken activiteiten in en rond modder voor ruim 130.000 kinderen.

Wie kan het verst door de modder glijden, de lekkerste moddertaart bakken of zichzelf het mooist versieren met modder? Kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunnen zich op vrijdag 29 juni uitleven in de modder. Vies worden mag, dus de ouders zijn gewaarschuwd. IVN Natuureducatie zet met ModderDag het spelen in de natuur op de agenda. Bekijk alle locaties.

Buiten spelen is gezond en maakt creatief
Spelen in de modder is niet alleen super leuk, uit onderzoeken blijkt dat het ook heel gezond is. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een goede weerstand. Ook verkleint buiten spelen de kans op overgewicht, depressiviteit en angststoornissen. Daarnaast ontwikkelen kinderen zo hun ruimtelijk inzicht en creatief vermogen. Toch speelt 53% van de kinderen in Nederland vaker binnen dan buiten en 3 op de 10 kinderen speelt nooit of slechts één keer per week buiten. Bekijk meer ModderFacts.

In 13 landen doen honderdduizenden kinderen mee aan ‘International Mud Day’.