Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een mooi kasteel bouwt en hoe zand voelt tussen je tenen. In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games, tablets en smartphones. En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag zetten we het spelen in de natuur op de agenda. Omdat het leerzaam en leuk is!
Er is over de hele wereld veel onderzoek gedaan naar waarom het belangrijk is dat kinderen buiten spelen en ook vies mogen worden. Het is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van kinderen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat spelen in de modder, helpt in de ontwikkeling van het immuunsysteem en helpt de kansen op het ontwikkelen van chronische aandoeningen, zoals astma, allergieën en overgewicht, te verkleinen. Op deze pagina tref je een verzameling van onderzoeksresultaten en kan je doorklikken naar diverse onderzoeken voor meer informatie.Download de Factsheet
Microben zijn nodig om ons immuunsysteem een kickstart te geven tijdens onze jeugd en om een goede afweer te ontwikkelen. Een te schone wereld is niet wenselijk. Het is goed dat kinderen blootgesteld worden aan microbes bijvoorbeeld door buiten in het zand te spelen.
In 2018 deed Jantje Beton een groot onderzoek naar buitenspelen in Nederland.
- 53 % van de kinderen speelt in hun vrije tijd vaker binnen dan buiten.
-Buitenspelen wordt door kinderen spontaan genoemd als een van de leukste leukste vrije tijds bestedinge- 28% van de kinderen speelt minder vaak buiten dan ze zouden willen.
- Kinderen spelen minder vaak buiten dan hun (groot)ouders. 69% van de grootouders speelde meer buiten dan binnen, nu is dat slechts 10% van de kinderen.
- Drie op de tien kinderen speelt nooit of slechts één keer per week buiten.
- Kinderen spelen minder regelmatig buiten dan in 2013. In vergelijking is het totaal aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald van 20% naar 14%.