FAQ - Deelnemen

Voor wie is ModderDag?

ModderDag is vooral gericht op kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar in de kinderopvang en op het basisonderwijs. Maar natuurlijk kan iedereen die dat wil ModderDag organiseren: recreatiebedrijven, campings, natuur- en milieucentra, IVN-afdelingen, bezoekerscentra, ROC’s en waterschappen. Je kunt gebruik maken van de ModderWijzers voor kinderopvang en basisonderwijs.

Moet je je aanmelden?

Aanmelden is niet verplicht, maar we hopen wel dat iedereen die meedoet zich aanmeldt, zodat we zicht houden op hoeveel organisaties, locaties en kinderen meedoen. Als je je aanmeldt wordt jouw locatie ook zichtbaar gemaakt op de kaart op de website en ontvang je de ModderWijzers en ander ondersteunend materiaal. 

Moet iedere locatie zich apart aanmelden?

Ja, als je met meerdere locaties wil deelnemen, moet iedere locatie zich apart aanmelden. Zo kunnen we alle locaties goed informeren en voorzien van materialen en belangrijke informatie in de aanloop naar ModderDag. 

Wanneer kan ik mijn locatie(s) aanmelden?

Je kunt jouw locaties vanaf 24 maart, via de website aanmelden voor ModderDag 2021. Aanmelden kan tot en met 28 juni 2021 tot 18.00 uur.

Waarom wordt mijn locatie op de overzichtskaart vermeld?

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Daarom werkt IVN dagelijks aan een (be)leefwereld waarin contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is. Met landelijke campagnes als ModderDag brengt IVN de natuur dichtbij: op school, de kinderopvang en in de vrije tijd. Om de impact van onze campagne te laten zien en het belang van vrij buiten spelen voor kinderen te agenderen, plaatsen we alle deelnemende locaties op een overzichtskaart.

Waar moet mijn locatie aan voldoen?

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan deelname van een locatie. Ook op een stenig plein kun je met een paar emmers water en zand al ModderDag vieren. Het is ook mogelijk om samenwerking te zoeken met andere locaties, het lokale natuur- en milieucentrum in de buurt, of een natuurspeeltuin en daar ModderDag te organiseren. 

Wat kan ik doen met ModderDag?

Spelen met modder spreekt al snel tot de verbeelding bij kinderen, dit maakt dat je in basis vrij weinig nodig hebt om een leuke activiteit te organiseren met ModderDag. Met veilig zand en water kom je al heel ver! Uiteraard kan je ook kiezen om ModderActiviteiten te organiseren zoals: Modderbadje, ModderGrabbelen, lopen over een Blotenvoetenpad, zandtaartjes bakken in een ModderKeuken of een echte ModderRace met hindernissen. Na aanmelding ontvang je vanuit IVN ondersteunend materiaal waarin voor verschillende leeftijden voorbeeldactiviteiten staan uitgewerkt.

Wat kost ModderDag?

Aanmelden voor ModderDag is kosteloos. De kosten voor het organiseren van ModderDag, het aanschaffen van materialen of het maken van PR-materialen zijn voor eigen rekening van jullie locatie.

Wie doen mee aan ModderDag?

Op de kaart staan alle deelnemende locaties met een ModderMannetje aangegeven.