Mens en Natuur
Recreatie
maandag05mrt2018

Vissen in de spotlight: zaklampvissen

Overdag maakt de weerspiegeling van het licht het lastig om vissen goed te kunnen spotten. Bovendien houden veel vissen zich overdag schuil voor predatoren. Maar, als je ’s nachts met een zaklamp op het water schijnt, komen er bijzondere vissoorten tevoorschijn. Met het gebruik van een kijkraam kan je vissoorten zoals de rivierdonderpad goed bekijken en tellen, ook als er veel wind staat of een sterke stroming.

Zaklampvissen?

Je schijnt met een zaklamp op het water en je telt de vissen: zaklampvissen. Op deze manier kan je ’s avonds vissoorten, zoals de rivierdonderpad en de grote mollenkruiper, makkelijker spotten dan overdag. 

Wat heb je nodig?

  • Een zaklamp met goed gebundeld licht
  • Een kijkraam – zorgt voor scherp beeld, ook als er veel wint staat of een sterke stroming
  • Een smartphone – indien je de vissen wilt tellen, kan je de waarden invullen op bijvoorbeeld ‘Telmee’. 

Zaklampexcursie

Ben je nieuwsgierig geworden en zou je mee willen doen met een zaklampexcursie? Op de volgende data staan er zaklampexcursies met RAVON gepland:
-    10 maart: workshop Kijkraam bouwen + zaklampexcursie Rotterdam
-    23 maart: zaklampexcursie Vinkeveen 
-    6 april: zaklampexcursie Dalfsen

Bekijk voor meer informatie, zoals tijd, locaties en andere praktische zaken omtrent de zaklampexcursie de agenda van RAVON. Veel plezier! 

P.S. Als je rivierdonderpadden wilt gaan tellen, let dan goed op! Er zijn namelijk nog al wat soorten die op hem lijken, zoals de zwartbekgrondel en de marmergrondel. Deze herkenningskaart van RAVON helpt je een hand op weg. 
P.P.S. Wil je zelf een kijkraam maken? RAVON heeft een handleiding die je kan downloaden om je eigen kijkraam te bouwen!

Video: Arthur de Bruin – RAVON
Nature Today: s ’Nachts vissen kijken door een raam.