Mens en Natuur
IVN
maandag08jan2018

Ode aan de Oosterschelde

Het mooiste plekje langs de Oosterschelde? Dat is er eigenlijk niet, vindt IVN Natuurgids Rien Pronk. Ieder plekje is uniek op zichzelf. Het gebied is erg speciaal voor Rien. Vroeger heeft hij gezien hoe de deltawerken werden gebouwd en nu organiseert hij natuuractiviteiten voor iedereen: mensen met én zonder beperking.

Eén van de meest bijzondere activiteiten is toch wel de scootmobieltocht. Deze route heeft Rien speciaal uitgestippeld voor mensen die minder mobiel zijn en voert ze langs de mooiste plekken. 'Ik rijd zelf voorop met mijn rolstoel, met soms wel 25 scootmobiels achter me aan. Onderweg stop ik vaak om verhalen te vertellen over de natuur, cultuur en de geschiedenis van Nationaal Park Oosterschelde. Gelukkig kan ik hard rijden, want met 15 kilometer per uur moet je goed opletten dat je de groep compleet houdt. Zo'n tocht is een een hele beleving. Er komen onder andere zeehonden, zeesterren, bruinvissen, talloze schelpensoorten en vogels voor in het gebied. Soms laat ik het publiek ook een oester of een stukje zeewier  proeven, dat valt altijd goed in de smaak.'

Voordat Rien met de Natuurgidsenopleiding begon, twijfelde hij of het wel handig zou zijn om excursies te geven met een rolstoel. 'Tijdens de cursus was iedereen hartstikke enthousiast en hulpvaardig, dus dat was helemaal geen probleem. Met een aanhanger kon ik gewoon overal naartoe. Als ik een excursie geef, vinden kinderen het juist fantastisch en stoer. Die willen ook wel een rondje!' Behalve gidsen doet hij nog veel meer voor IVN en andere natuurorganisaties. Zo geeft hij gastlessen over de Zuidwestelijke Delta, inventariseert hij flora en fauna langs het strand, schept hij samen met kinderen zeediertjes uit het water, helpt hij bij de plantenwerkgroep of is hij van de partij tijdens ModderDag of de Grevelingenweek.

rienNiet alleen de mensen zijn blij met zijn inzet, ook het gebied zelf is erop vooruit gegaan. 'Een schelpenpad was helemaal niet rolstoelvriendelijk omdat er hekken stonden. Ik heb toen contact opgenomen met de eigenaar van het gebied. Nu zijn er klaphekken, zodat het gebied voor iedereen toegankelijk is. Als eindopdracht van de Natuurgidsenopleiding hebben we een speciaal rolstoel-beleefpad aangelegd, dat nog steeds wordt gebruikt. Die moest wel even goed worden getest, want het moet geschikt zijn voor de gemiddelde scootmobiel. Niet iedereen is zo extreem als ik,' lacht Rien.

De gouden tip van Rien om meer van de natuur te genieten: gewoon, naar buiten! 'Soms is het lastig om vervoer te regelen om naar een activiteit te gaan. Als dat lastig gaat, is het ook leuk om bijvoorbeeld bij een school of NME-centrum als Natuurouder aan de slag te gaan. Zo kun je toch lekker bezig zijn met de natuur en het enthousiasme overdragen op de kinderen.'

Afgelopen vrijdag werd Rien geïnterviewd bij Met Het Oog Op Morgen op Radio 1. Luister het fragment uit hier terug: