Mens en Natuur
Natuur
vrijdag30jul2021

Ken je deze natuur podcasts al?

Het is helemaal hip en happening, heel educatief en ook een creatief communicatiemiddel: de podcast. Je kunt ‘m luisteren wanneer je wil, en het is een ideale manier om kennis te vergaren of juist even te ontspannen. 

Naar de natuur luisteren tijdens een fiets- of wandeltocht, vanop een terrasje of in je luie tuinstoel ? Dat kan. We zetten een aantal leuke podcasts over de natuur op een rijtje.

IVN Op Padcast

Ga mee op luisterexcursie met een IVN Natuurgids in de Op Padcast. Elke aflevering neemt een natuurgids je mee om meer te leren over een ander stukje Nederlandse natuur. Wat weet je eigenlijk over mos? En waar komt eigenlijk de mystiek van uilen vandaan? Waarom is de bij eigenlijk zo belangrijk voor ons? Vanaf de bank, onderweg of waar jij ook maar de Op Padcast luistert waan jij je in de natuur. Zeker weten dat jij na het luisteren naar buiten wil om het met eigen ogen mee te maken.

Naar de IVN op Padcasts

Groene Oren

Luister deze podcast niet in een stiltecoupe, want voor je het weet zit je hardop te lachen! Podcast- en radiomaker Chris Bajema interviewt dieren uit de Nederlandse natuur. Een nachtzwaluw bijvoorbeeld, of een zandhagedis. De dieren worden gespeeld door bekende acteurs en cabaretiers. Ze weten niet welke vragen ze krijgen, maar hebben van Staatsbosbeheer veel informatie over ‘hun’ dier gekregen. Een geweldige en bijzonder vermakelijke manier om meer over de Nederlandse natuur te leren.

Naar de podcastserie Groene Oren

BinnensteBuiten

Binnenstebuiten neemt je in tien minuten mee naar de mooiste Nederlandse natuurgebieden.Zet je koptelefoon op en doe je ogen dicht. Je hoort geluiden van de ontwakende vogels in de Biesbosch om 06.00 uur ’s ochtends, kikkers die wachten op het vangen van een lekker hapje of het opstuivende zand van de Texelse duinen. Deze podcast heeft vooral geluiden van de natuur afgewisseld met informatie over het gebied waar je je – op afstand – bevindt.

Naar de BinnensteBuiten podcasts

De Vogelspotcast

De Vogelspotcast zorgt ervoor dat je vanaf nu wat vaker omhoog kijkt! Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis gaat wekelijks op vogelsafari met jeugdvriend Gisbert van Baalen, die nog geen kraai van een ekster kan onderscheiden. Samen ontdekken ze de meest uiteenlopende vogelsoorten, aangevuld met veel beginnersvragen en mooie anekdotes. Van de meest spannende natuurgebieden tot het park waar je dagelijks doorheen wandelt.

Naar de Vogelspotcasts

Discutafel

Alweer 100 afleveringen maakte IVN’er Ivonne Smit van Discutafel, een podcast over ecologisch tuinieren en permacultuur. De afleveringen van zo’n 10-20 minuten zijn divers en laagdrempelig, en gaan onder andere over hergebruik, compost, de bodem en hoe je een zaaikalender maakt. Er komen veel praktische tips voorbij, over hoe je van jouw tuin een biodiverse, natuurvriendelijke oase maakt. Onlangs won Discutafel zelfs de prestigieuze Britse BUILD Home & Garden Award 2021 als ‘Best Media Audio Garden Podcast – The Netherlands’!

Naar de Discutafel podcasts

Eik & ik

Wim Eikelboom, die eerder de podcast Rivierverhalen maakte, duikt in de wereld van de eik. Wim is bomenkenner en wild enthousiast over de eik. Want wist je dat er wel 500 soorten insecten en paddestoelen in wisselwerking leven met deze boom? En dat een oude eik van 150 jaar van evenveel betekenis is voor de biodiversiteit en het klimaat als 500 jonge boompjes van 10 jaar bij elkaar? Een bijzondere podcast over de eik in al haar facetten. Muziek, cabaret, geschiedenis, religie: alles komt voorbij.

Naar Eik & ik