Onderzoek


Maar liefst 96% van de Nederlanders geeft aan zich gezonder en rustiger te voelen na een bezoek aan de natuur. Er zijn ook diverse wetenschappelijke studies die het effect van natuur op de gezondheid aantonen. Zo geeft wandelen in de natuur geeft een verhoging van de ’natural killer cells’, die kankercellen opzoeken en vernietigen. Dat draagt bij aan langdurige bescherming tegen het ontwikkelen van kanker. Het boost ons immuunsysteem. Daardoor heeft wandelen in de natuur ook positieve effecten op wondgenezing. 

Onderzoek mantelzorgwandelen

In 2016 onderzocht Jolanda Maas van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met IVN de impact van mantelzorgwandelen. Dit onderzoek laat zien dat mantelzorgwandelen: 

•    stress-reducerend werkt; 
•    zorgelijke gedachten doet verdwijnen; 
•    problemen naar de achtergrond doet verschuiven; 
•    bijdraagt aan een intensiever lotgenoten contact. 

De wandeling geeft deelnemers ruimte om ervaringen te delen, zorgt voor een toename aan zelfvertrouwen, maakt dat de mantelzorgers meer weloverwogen beslissingen nemen en weten dat de zorg tijdelijk overgenomen kan worden. De tocht wordt beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 8,6. De meeste mantelzorgers zouden graag nog een keer deelnemen aan een wandeling. 

PDF Eindrapportage DuurzaamDoor Natuurbeleving in de Mantelzorg