Wordt klimaatdocent

Aan de slag als IVN klimaattrainer

In 2022 start IVN de campagne Klimaateducatie met impact. We werken met 20 trainers. Zij verzorgen de  theoretische  klimaatlessen , modules storytelling,klimaatpsychologie of systeemverandering die onderdeel zijn van de IVN klimaatcursus door het hele land. Op dit moment zit de trainerspool vol. Wil je in 2023  meedoen en via het geven van trainingen een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaat- en natuurcrisis? Lees dan snel verder en meld je aan via ons contactformulier. In november nemen we contact met je op. Op 10 december wordt je ingewerkt en vanaf januari 2023 kun je als IVN klimaattrainer aan de slag. 

Over de IVN Klimaatcursus en de trainerspool 

Sinds 2022 loopt de IVN campagne Klimaateducatie met impact. In 2022 willen we 15 klimaatcursussen door het hele land faciliteren.

Tijdens de IVN Klimaatcursus gaan we de kennis en het bewustzijn vergroten over klimaatverandering. Tijdens de cursus bieden we zowel theorie als ook tips en tricks om zelf aan de slag te gaan met klimaatverandering. Cursisten sluiten de cursus af met een persoonlijk klimaatactieplan.

Cursusorganisatoren die de IVN  klimaatcursus  organiseren nemen contact op met IVN landelijk. We verbinden trainers uit de IVN klimaattrainerspool aan deze cursusorganisatoren.

Jij gaat als IVN klimaattrainer aan de slag bij deze cursussen en bent als klimaattrainer verantwoordelijk voor het verzorgen van de klimaatlessen. Dit doe je in je eigen omgeving en/of online, alleen of met een andere klimaattrainer. De cursussen vinden voornamelijk in de avonduren plaats.

De cursus bestaat uit twaalf lesmodules. Als trainer maak je gebruik van de bestaande lessen en lesopbouw.  Als IVN-klimaattrainer ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van drie theoretische klimaatlessen en in sommige gevallen de les over systeemverandering en klimaatpsychologie. Voor de module storytelling leiden we extra storytellers op. 

 Je mag tijdens het lesgeven uiteraard een persoonlijke draai aan deze lessen geven. Voor deze cursus hoef je geen klimaatexpert te zijn, maar moet je wel affiniteit hebben met het klimaat(verandering). Hiernaast heb je aantoonbare ervaring als trainer.

Wat ga je doen?

 • Je verzorgt in 2022 of 2023 de klimaatlessen bij twee of meer klimaatcursussen. De inzet per cursusreeks zal ongeveer 25 uur bedragen (voor storytelling vrijwilligers 8 uur) voor de voorbereiding en uitvoering van de lessen.
 • Tijdens de cursus ben je drie of soms vier avonden beschikbaar om de klimaatlessen te geven. Dit zal zelfstandig of in duo’s (ivm inwerken)  plaatsvinden. De lessen staan vast en vormen de rode draad van de IVN Klimaatcursus. Je maakt gebruik van een draaiboek en we stellen docentenhandleidingen voor je beschikbaar.
 • Je stemt vooraf en tijdens de cursus met het cursusteam af over cursusdata en andere praktische zaken.
 • Je neemt deel aan de train the trainersdag op 9 juni 2022. 11-17 uur in Amsterdam
 • Je bent aanwezig bij de train the trainersdag op 10 december 11-17 uur. (kerstklimaatborrel en inwerken trainers 2023)

Wat bieden we?

 • Bij inzet als klimaattrainer tijdens de IVN Klimaatcursus op locatie ontvang je voor het verzorgen van de drie klimaatlessen een eenmalige vrijwilligersvergoeding 50 euro per gegeven les (o.a. om jouw reiskosten te dekken).
 • Bij inzet als klimaattrainer tijdens de online IVN Klimaatcursus ontvang je voor het verzorgen van de drie klimaatlessen een eenmalige vrijwilligersvergoeding van 25 euro per gegeven les als onkostenvergoeding.  
 • Train-the trainersdag en reiskostenvergoeding op 9 juni en 10 december. 
 • Coaching en begeleiding op maat  door IVN projectleider en IVN cursushuis.
 • Beschikbare docentenhandleidingen en lesmaterialen met sprekersnotities.
 • Niet IVN leden die de IVN trainerspool komen versterken ontvangen tijdens hun eerste inzet een gratis lidmaatschap cadeau.


Meedoen? 

Wil je vanaf 2023 meedoen? Stuur een korte motivatie (max. 200 woorden) samen met onderstaande gegevens naar het team via: https://www.ivn.nl/klimaateducatie-met-impact/heb-je-een-vraag-aan-ons. In november 2022 neemt het  cursusteam telefonisch contact met je op voor een korte intake, waarbij we je graag meer uitleg geven over de cursus en de inzet als klimaattrainer. 

Graag de volgende gegevens achterlaten:

 • Jouw naam
 • Op welk nummer kunnen we je bellen voor het kennismakingsgesprek
 • Jouw woonplaats en provincie
 • Jouw mailadres 
 • Actief bij IVN (afdeling en rol), actief bij andere groene of duurzame (vrijwilligers)organisatie
 • Wat maakt jou de geschikte kandidaat voor de trainerspool klimaatcursus?
 • Kennisniveau klimaatverandering
 • Ervaring (aantoonbaar) als trainer (informeel volwassenonderwijs)