Klimaateducatie met impact
Klimaat
woensdag13jan2021

Klimaatcursiste Martine opent transitiewinkel in Nijmegen

“De klimaatverandering kan je moedeloos maken en je laten denken: is deze ontwikkeling nog te stoppen? Na het volgen van de online Klimaatcursus van IVN besefte ik dat er op het gebied van voedsel een slag te slaan is”, vertelt Martine Melchers uit Nijmegen. Ze opende in september met Jocelyn van Reekum de transitiewinkel ‘t Grootstalletje met lokale, duurzame producten van onder andere Landgoed Grootstal in Nijmegen.

“In de transitiewinkel zit ’s zomers een kersenstal die geopend is tot 1 september”, vertelt Martine Melchers terwijl ze de aardappelen bijvult. “Jocelyn van Reekum, die ik via het Landgoed Grootstal leerde kennen, en ik wilden direct na de sluiting van de stal openen om deze fruitklanten mee te nemen. Het interessante is dat de meeste mensen die denken dat de kersenstal nog open is alleen maar kersen willen. Ze vragen er ook in november om terwijl wij seizoensproducten verkopen. Kennelijk zijn we als Nederlanders zo gewend geraakt aan het feit dat we het hele jaar door alle soorten fruit in de supermarkt zien liggen dat we er helemaal niet meer bij stil staan welke producten uit welk seizoen komen.”


‘t Grootstalletje heeft intussen al een vaste klantenkring opgebouwd. Het zijn mensen die uit de stad Nijmegen en de wijde omgeving komen om de seizoensproducten te kopen. De winkel is open van donderdag tot zondag en in december op vrijdag en zaterdag. “We maakten een goede omzet tot nu toe. De meeste klanten hoorden via lokale media, het Landgoed Grootstal en bijvoorbeeld facebook van onze transitiewinkel. We bieden producten van het landgoed en bijvoorbeeld van Groenhouten (biologische zuivelboerderij in Leuth), perenboomgaard De Waalgaard in Weurt, Nijmeegse bakkerij Knollentuin en geitenboerderij ‘t Ketelbos uit Groesbeek. Al deze bedrijven en de andere waarmee we samenwerken, liggen op slechts enkele kilometers verwijderd van het landgoed.”  Bij boerderij Bodemzicht op het Landgoed kunnen mensen zelf groenten oogsten. “Er zijn klanten die dat doen, maar ook personen die daar geen tijd voor hebben en een groentepakket laten samenstellen en hier ophalen.”

Carrièreswitch
Op het landgoed staan ook kippenmobielen. “Dat zijn grote kippenrennen van zo’n drie bij drie meter die steeds verplaatst worden. Een stuk land erom heen wordt afgezet. Zo wordt steeds een ander deel van de bodem intensief bemest en krijgt daarna rust. Ik heb in de zomer geholpen deze kippenmobielen te maken.”
Martine komt uit de verpleging. “Ik werkte lange tijd als verpleegster in de terminale zorg. Ik was al even bezig met een carrièreswitch. Door de cursus wilde ik echt wat gaan doen aan de problemen in de wereld.” Op het gebied van eten kunnen we werken aan een verandering, merkte ze. “Hier is veel mogelijk.  Als verpleegster was ik al zzp’er en gewend zelf te ondernemen. We betalen huur aan de barones van Landgoed Grootstal en zij heeft ons geholpen dit mogelijk te maken. We kennen onze ondernemers persoonlijk en kunnen klanten vertellen hoe ze op een biologische, duurzame manier met de natuur om gaan. Klanten kunnen de kruiden van het landgoed proeven. Ze krijgen een gratis kopje thee in de winkel aangeboden.”

Cadeaus
Op de toonbank liggen pas geoogste kastanjes en walnoten. “Richting de winter neemt het aantal producten van het land af en in december richten we ons meer op duurzame cadeauproducten.” ’t Grootstalletje stelt ook kerstpakketten samen. “Na de feestdagen gaat de winkel een paar maanden dicht tot we in mei weer openen met verse producten van het nieuwe seizoen.” Vanaf januari wil ze in samenwerking met het landgoed onder andere workshops en rondleidingen aanbieden. De data komen op www.landgoedgrootstal.nl te staan. Haar collega stopt dan en Martine gaat de samenwerking aan met haar vriendin Geerte de Bruijne. Verder is ze bezig met de voorbereidingen voor het bouwen van Tiny Houses in Beuningen. “In 2021 gaan we de schop in de grond steken.”
(Interview en foto’s: Rosanne de Boer)