Klimaateducatie met impact
Klimaat
woensdag13jan2021

Cursusorganisator Gerda (IVN Amersfoort) vertelt

In Amersfoort organiseerde Gerda Schregardus  samen met zes andere leden van IVN Amersfoort de IVN Klimaatcursus. “We zijn in september 2020 met dertien deelnemers van start gegaan en organiseerden in november 2020 de laatste klimaatexcursie. Die hadden we moeten uitstellen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.” De deelnemers presenteerden tijdens de cursus een actieplan. “Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met regenwater opvangen.”

De meeste deelnemers gaven aan via sociale media over de cursus gehoord te hebben. “Ook de melding op de website van Het Groene Huis bleek mensen nieuwsgierig gemaakt te hebben. We organiseerden de cursus ook in Het Groene Huis op Landgoed Schothorst in Amersfoort.” Het was de eerste keer dat Gerda Schregardus de cursus gaf. “Ik wilde de cursus graag organiseren omdat deze waarschijnlijk mensen zou aantrekken die echt op een positieve manier aan duurzaamheid wilden werken. Dat bleek ook zo te zijn”, vertelt ze.

Wormenworkshop
Regenwater aftappen en klimaatvriendelijke tuinen waren populaire thema’s in de groep. Een onderdeel van de cursus is dat er actieplannen worden gemaakt. “Je eigen tuin verduurzamen en regenwater aftappen kwam daar zeker in naar voren. We hadden het onder andere over een wadi, een lager gedeelte zoals een greppel waar water heen kan stromen. Maar er was ook een deelnemer die de wormencultuur wilde onderzoeken en als actiepunt had om een wormenworkshop te gaan volgen.” Een ander persoon wil een rotonde in Amersfoort opfleuren. Weer een andere deelnemer de eigen kledingkast uitzoeken en wat er niet meer gedragen wordt vermaken om recycling te stimuleren.

Gastspreker
“Op de afsluitende avond gaven de meesten aan dat ze het programma heel afwisselend vonden, met name door de excursies en sprekers van buiten”, vertelt Gerda Schregardus. “Zo hebben we Hilda Feenstra uitgenodigd die onlangs het boek ‘Duurzaam zijn moet je durven’ uitbracht. Zij komt waarschijnlijk ook naar het feest van het 60-jarig jubileum van IVN dat uitgesteld is naar 2021 vanwege de coronamaatregelen.”
“We nodigden vanwege de grote belangstelling voor duurzame tuinen en regenwater ook een regenwatercoach uit. De excursies hebben we zelf gedaan. We zijn zelf natuurgidsen. Ik ben al tien jaar actief bij de IVN.” Ze vertelt dat ze de Klimaatcursus baseerde op het landelijk format, maar wel een lokaal tintje gaf door onder andere deze excursies. “Wat de deelnemers ook bijzonder waardeerden, was onze fietstocht langs duurzame hotspots in onze omgeving.”