Junior Rangers
Landschap
woensdag14nov2018

Natuurwerkdag, van noord tot zuid Nederland

Bijna alle Junior Rangers in Nederland hebben van het 'hoge' noorden bij het Lauwersmeer tot Zuid Limburg geholpen bij de landelijke Natuurwerkdag. Samen met een record aantal deelnemers van bijna 16 duizend mensen hebben ze gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. De Natuurwerkdag is een gezellige dag, waarin het ontmoeten en mensen in contact brengen met de natuur centraal staat. Kortom: Een dag lekker buiten onthaasten, gezellig met elkaar aan het werk en tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan het natuurbeheer leveren. 

Hieronder een impressie van de verschillende groepen:

Honingorchis
In Nationaal Park Lauwersmeer zijn de Junior Rangers bezig geweest met het afvoeren van riet om de groeiplaats van de honingorchis te behouden. De werkzaamheden bestonden uit het bij elkaar harken van het riet en dit op een groot zeil leggen. Gezamenlijk werd het zeil met rietafval uit het terrein gesleept.

Zand
Bij de natuurwerkdag bij het Aekingerzand, of in de volksmond de Kale Duinen genoemd, kwamen de Junior Rangers van Nationaal Park Drents-Friese Wold -samen met ca 160 andere vrijwilligers- bijeen om aan de slag te gaan. Op het programma stond graven en zagen van jonge dennen om er voor te zorgen dat de zandduinen kaal blijven en het zand beweeglijk blijft. Belgische trekpaarden werden in gezet voor de afvoer van opslag.                                                                                                          foto's: www.regioappelscha.nl
JR DFW - Natuurwerkdag 1
Bomen
Bij Natuurcamping Twilhaar in Haarle hebben de Junior Rangers van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug bomen gepland. Ze hadden op deze locatie ook hun zomerkamp gehad en als wederprestatie staken ze tijdens de Natuurwerkdag hun handen hier uit de mouwen. Vanwege de grote droogte van afgelopen zomer kon er bij het zomerkamp geen kampvuur gemaakt worden, dus leerden ze deze middag alsnog hoe je zonder lucifers toch vuur kunt maken.

Trilveen
Dit jaar gingen de Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden samen met de Waterscouts Giethoorn en nog enkele natuurliefhebbers aan de slag bij Wanneperveen in De Wieden.
De boswachters van Natuurmonumenten hadden drie stukken 'trilveen' uitgekozen waar deze dag gewerkt kon worden. De greppels in de 'trilvenen' moesten schoongemaakt worden en er werd bosopslag in een bosrand en aan de waterkant gesnoeid. Deze klussen werden met veel enthousiasme aangepakt en het gaf al heel snel een mooi resultaat. Het golvende natte 'trilveen' onder je voeten tijdens de werkzaamheden blijft voor iedereen een bijzondere beleving.

foto's: www.regioappelscha.nlJeneverbes
De Junior Rangers van Nationaal Park Dwingelderveld zijn ook van de partij bij de Natuurwerkdag. Daar hangen ze samen met gedeputeerde Henk Jumelet nestkasjes op en zetten ze zich in voor de jeneverbes. 
Junior Ranger Timo geeft ook een interview bij RTV Drenthe hierover. "We zijn in ons adoptieterrein de jeneverbes meer licht aan het geven. De jeneverbes is een zeldzame plant. Om ervoor te zorgen dat hij weer kan groeien, moeten we de planten en struiken eromheen weghalen", aldus Timo. 

Adder
Ook in Zuid Limburg beleefden de Junior Rangers van Nationaal Park De Meinweg weer een leuke Natuurwerkdag, die dit keer grensoverschrijdend plaats vond bij het Grenspark Maas-Swalm-Nette. Vele bomen werden verwijderd om weer zonlicht op de bodem te krijgen. De adders zullen zich over de open plekken in het bos verheugen als ze in het voorjaar weer wakker worden. 

JR - Natuurwerkdag 2018 - 1