Begeleider Marit vertelt: “Het ‘we doen dit samen’-gevoel is heel groot.”

Benieuwd naar hoe het is om als WoesteLand begeleider natuurvakanties te organiseren voor jongeren? Marit de Koning deelt haar begeleiderservaring.

De weg naar WoesteLand

Marit werkt als onderwijskundige bij het Nederlandse Rode Kruis en is buiten werktijden veelal buiten te vinden: lekker rommelen in de tuin of op pad in de natuur in de buurt van haar huis in Gouda. In eerste instantie sprak de natuur ingaan haar het meest aan bij WoesteLand: “De natuur is een plek om weer tot mezelf te komen. Ik voel me meer ‘alive’ dan wanneer je me de hele tijd binnen stopt.” Ook het actieve karakter van de organisatie past bij haar: “Een weekendje helemaal off the grid, in de weer met zagen of scheppen trok me enorm.” Marit leerde WoesteLand zo’n vijf jaar geleden kennen toen ze als beroepskracht bij IVN Natuureducatie met de WoesteLanders samenwerkte. Naarmate ze de organisatie en de mensen beter leerde kennen, werd ze steeds enthousiaster. Van deelnemer groeide ze door tot begeleider. Het tweede opleidingsweekend is een ervaring die haar voor altijd is bijgebleven: “De ervaren begeleiders hadden een fantastisch programma gemaakt vol met persoonlijke grapjes, uitdagingen en aanmoedigingen. Het was zo'n mooie ervaring en gaf blijk van zoveel interesse in iedereen die de opleiding tot begeleider volgde. Dat laat voor mij heel mooi zien hoe persoonlijk WoesteLand altijd voelt.”

marit woesteland

Het ‘we doen dit samen’-gevoel

Tijdens de opleiding leer en ervaar je hoe het is om een natuurvakantie op te zetten van begin tot eind. Samen met je medebegeleiders zoek je een locatie en overleg je met de beheerder waarmee de WoesteLanders kunnen bijdragen. Vervolgens bouw je een programma op: “Veel tijd gaat zitten in het natuurwerk, maar er is ook genoeg ruimte voor teambuilding, ontspanning, spellen, natuureducatie en samen eten.” Tijdens het kamp zorg je dat alle praktische dingen worden geregeld, van voedsel en tijdmanagement tot de veiligheid tijdens het werken en de sfeer in de groep. Hierin vind je als begeleider voldoende uitdaging. Marit stond voor vragen zoals: hoe creëer je een gebalanceerd programma waarbij je mensen betrekt, maar niet teveel? Hoe vang je elkaar op als begeleidersteam en hoe zorg je ervoor dat je qua energieniveau een heel kamp volhoudt? Maar ook: Hoe houd je rekening met acht verschillende voedselallergieën tegelijk? Als begeleider doe en ben je dus best veel tegelijkertijd, maar Marit geeft aan dat je er nooit alleen voor staat: “Je bent gelukkig met een groep en je kunt deelnemers vragen om te helpen. Het ‘we doen dit samen’-gevoel is eigenlijk altijd heel groot.”

marit woesteland 2

Energizers en kuikentjes

Met de WoesteLand vakanties kom je op schitterende plekken. Om de deelnemers meer te kunnen vertellen over de bijzondere natuur in de omgeving, zocht Marit van te voren informatie op over het gebied: “Ik heb heel wat namen van dieren en planten geleerd en wat ze nodig hebben om goed te kunnen overleven.” Maar dat is niet het enige wat ze bij WoesteLand heeft geleerd: “Ik weet nu hoe je een heel scala aan gereedschappen goed hanteert, hoe je een compostdouche bouwt, hoe je EHBO midden in een veld doet, én ik ken een indrukwekkende hoeveelheid energizers.” Ook heeft ze ervaren hoe fijn het is om met een groep mensen met veel dezelfde interesses op avontuur te gaan in de prachtige Nederlandse natuur. En niet geheel onbelangrijk: “Ik heb ook geleerd hoe koud je voeten ’s nachts kunnen worden als je geen warme sokken meeneemt, en ohja, hoe je kippen en kuikentjes op de juiste manier oppakt.”

Verbinding met WoesteLand tijdens coronajaren

Tijdens corona bleef de natuur ingaan belangrijk voor Marit, maar verschoven haar prioriteiten vanwege het overlijden van haar vader. Ze heeft in die tijd weinig met WoesteLand gedaan, maar de verbinding met de WoesteLanders is gebleven: “Een aantal vrienden van WoesteLand spreek ik nog altijd regelmatig. En mijn vriend ken ik van WoesteLand, dus als dat telt als verbinding? Dan een hele sterke.” Inmiddels is Marit 30 jaar en daarmee officieel begeleider af. Ze kijkt ernaar uit om weer mee te kunnen met wilgenknotten, maar dan als deelnemer.

marit woesteland 3

Ontdek wat bij jou past

“Er zijn zoveel manieren waarop je iets kunt betekenen voor de natuur in Nederland. In mijn eigen bubbel ben ik best veel bezig met biodiversiteit en duurzaamheid. Het mooie aan een groep als WoesteLand is dat je je ook op een andere manier in kunt zetten samen met mensen met dezelfde mindset.” Marit wil graag meegeven dat het vooral belangrijk is dat je iets doet wat bij jou past: “Veel initiatieven bieden jongeren de kans zich in te zetten voor de natuur. WoesteLand past bij mij, omdat je lekker actief bezig bent en op laagdrempelige wijze meer leert over de natuur. Zoek iets wat bij jou past en je houdt er hele mooie herinneringen en misschien zelf een vriendengroep aan over. 10/10 would recommend.”

marit wlLijkt het jou ook leuk om jongerenbegeleider bij WoesteLand te worden? We zoeken nieuwe begeleiders!

Bekijk de vacature

Of solliciteer direct.