Nature Bits
Jongeren
Op
zaterdag24sep202210:00

Nature Bits stadsnatuur: de kleinste bewoners van de stad

Wist jij dat de biodiversiteit vaak hoger is in de stad dan op het platteland? Misschien sta je er niet vaak bij stil, maar de natuur binnen de stadsgrenzen is diverser dan je dacht. Tussen de tegels, op planten en rond plassen leven duizenden kleine bewoners met de mens in de grote stad. Kom mee, ontdek en maak kennis met de insecten die van hartje Utrecht hun thuis hebben gemaakt!

Op zaterdag 24 september nemen wij jou mee door de wilde stadsnatuur. Dit doen we in samenwerking met een expert uit de IVN-werkgroep stadsnatuur, die je meer zal vertellen over waarom steden essentieel zijn in de huisvesting van insecten en het herstellen van biodiversiteit.

Wat ga je leren?

We gaan samen op ontdekkingsreis langs Perron West, het Cremerpark, een tiny forest en woonwijken om kennis te maken met de kleinste bewoners van de stad. Hierin word je gestimuleerd om op een andere manier te kijken naar de natuur in de stad en de insecten die in de stad wonen. Aan de hand van een insectenkwartet krijg jij meer te weten over de insecten en hun relatie ten opzichte van hun omgeving. Ook zul je de workshop zaadbommen maken volgen waar jij je eigen unieke samenstelling kan maken. Deze kleine balletjes van aarde, klei en zaden dragen bij aan een fijne leefomgeving voor elke stadsbewoner. Als laatste bundelen wij aan het einde van de dag onze krachten om na te denken over de stadsnatuur op Perron West. 

Het programma

 • Kennismaking op locatie Perron West
  (Ochtend ~ 10:00-11:00)
  Na een korte voorstelronde en kennismaking, krijgen we een rondleiding van de initiatiefnemers van Perron West: een lokaal, groen platform voor de wijk en Utrecht.
 • Activiteit 1: Insecten- en plantentour
  (Middag ~ 11:00-13:30)
  Tijdens onze wandeling nemen we je mee langs plekken die je vaak over het hoofd ziet in de stad. We bezoeken ook een tiny forest om het gevoel van een groot bos dichterbij te beleven. 
 • Lunch
  (Middag ~ 13:45-14:45)
  Wij zorgen voor lekkere soep, brood en dipjes. Neem vooral ook iets lekkers mee om te delen voor bij de lunch!
 • Activiteit 2: Workshop zaadbommen maken
  (Middag ~ 15:00-16:00)
  Wanneer we hebben geleerd waar insecten op af komen, kunnen wij ons eigen unieke zaadbommenmengsel samenstellen. We bespreken de filosofie achter de zaadbommen en waar je rekening mee moet houden met de verspreiding ervan (waar kan dit en wanneer). 
 • Borrel
  (Middag ~ 16:15-17:30)
  Tijd om te ontspannen en de dag door te nemen met elkaar onder het genot van hapjes en drankjes. Ook biedt dit ons de mogelijkheid om tot een gezamenlijke visie voor stadsnatuur op Perron West te komen. 

Waar?

We spreken af op locatie Stichting Perron West, Westplein 1001 Utrecht, ca. 5 minuten van Utrecht CS. 

PW

Een paar dingen om rekening mee te houden

 • Trek stevige schoenen aan voor de wandeling en neem zelf een flesje water mee.
 • We gaan ervan uit dat het lekker weer wordt, maar neem voor de zekerheid een regenjas mee.
 • Een groot deel van het eten wordt verzorgd (veganistisch). Wij vragen jou om ook wat lekkers mee te nemen om te delen bij de lunch.

Hoe kun je meedoen?

Deelname aan deze Nature Bit is geheel kosteloos. Schrijf je in via onderstaande button. 

Meld je aan voor deze Nature Bit

Algemene informatie

zaterdag 24 september 2022 - 10:00 tot 17:30
Locatie: 
Stichting Perron West
Westplein 1001
3531BM Utrecht
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image