Nature Bits
Jongeren
Op
zondag26jun202210:00

Nature Bit: Gezond in de Gelderse Poort

“Jongeren ervaren in toenemende mate ongezonde stress en prestatiedruk.” Dit meldde het GGZ in oktober vorig jaar, maar niet alleen het GGZ; kranten, nieuwsbladen en tijdschriften staan er vol mee. Tegelijkertijd is het bekend dat de natuur zorgt voor ontspanning en energie. Wie voelt zich niet opgeladen na een boswandeling of zen na een strandwandeling? We kunnen zoveel uit de natuur halen!

Maar helaas gaat het (ook) niet goed met de gezondheid van de natuur. Wereldwijd worden bossen in hoog tempo gekapt, diersoorten verdwijnen en de plasticsoep is groter dan ooit. En deze achteruitgang van de natuur is lokaal ook te merken. Om een idee te geven van de zwerfvuilproblematiek in Nederland: tussen 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval dwaalt rond in ons landschap. Jaren geleden was de otter zelfs volledig verdwenen door slechte waterkwaliteit (door onder andere zwerfafval) en toenemende verkeersdrukte in ons land! Ook wij ontkomen er niet aan: er worden steeds meer micro- en nanoplastics in ons eten gevonden…

Onze gezondheid gaat dus hand in hand met de natuur. Onze Nature Bit is bedoeld om handvatten te bieden om zowel jouw gezondheid als die van de natuur te bevorderen. Nieuwsgierig geworden? Kom het ontdekken zondag 26 juni in Nijmegen! 

Wat ga je leren?

Ons evenement is gericht op iets goeds doen voor de natuur en voor jezelf! De verschillende activiteiten hebben als doel bewustwording over de pracht, de waarde en de gezondheidsvoordelen van de natuur. Bovendien worden er handvatten aangereikt die betrekking hebben op kleine handelingen die een grote impact maken. Op een laagdrempelige en leuke manier worden we ondergedompeld in wat de natuur voor ons betekent en wat wij voor de natuur kunnen betekenen. 

Het programma 

Onze Nature Bit start om 10 uur en eindigt rond 16 uur. Het vindt plaats in de Stadswaard in Nijmegen op zondag 26 juni, we verzamelen bij Wandelbrug Ooypoort. Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers, dus meld je snel aan! 

Welkom
We beginnen ons avontuur bij de ingang van de Stadswaard, bij de Wandelbrug Ooypoort, met een kleine kennismaking onder het genot van een lekker kopje thee en uitleg over wat jullie kunnen verwachten.

Opruimactie langs de oever van de Waal
Onze Nature Bit is gelinkt met het initiatief Schone Rivieren (een project dat de nationale plasticvervuiling in kaart brengt en aanpakt). Deze opruimactie houdt in dat we het zwerfvuil op het strand van de Waal in de Stadswaard gaan opruimen. 

Lunch
Na dat harde werk gaan we lekker genieten van onze smikkels, terwijl we “verbroederen” over het afvalprobleem en wat de gevolgen voor de gezondheid van mens, dier en natuur zijn. Verder is er ruimte om elkaar verder te leren kennen. Denk eraan dat je zelf brood o.i.d. meeneemt voor de lunch, wij zorgen voor wat fruit & nootjes. 

Zintuigenwandeling 
Als onze buikjes weer gevuld zijn, gaan we naar het stilste plekje in de Stadswaard om onze zintuigen onder te dompelen in een unieke beleving waarin we bewust bezig zijn in en mét de natuur. We sluiten deze wandeling af met een beetje plantensoorten kennis en wildplukken, waarbij we verse kruiden gaan zoeken voor onze zelfgemaakte thee.

Creatieve uitlaat
Na alle opgedane inspiratie vragen we iedereen om zijn/haar creativiteit de vrije loop te laten en iets te maken voor zichzelf (om mee naar huis te nemen) of voor de natuur en dit in de Stadswaard achter te laten, als ware je visitekaartje of bedankje aan de natuur. Dit met een lekker kopje thee van ons unieke brouwsel. Na afloop reflecteren we op wat iedereen ervan vond en wandelen we gezamenlijk terug naar de startlocatie, zodat iedereen vanuit daar z’n eigen weg kan gaan.

Handig om te weten:

  • De lunch moet je zelf meenemen, wij zorgen voor een lekkere aanvulling van fruit & nootjes. 
  • Trek iets aan waar je je fijn in voelt, het liefst een lange broek o.i.d.. Ook kun je het beste dichte (wandel)schoenen aan doen. Er kunnen nogal wat bramenstruiken zijn en brandnetels. 
  • Neem voldoende water mee en een pet/zonnehoed. Het gebied is vrij open, dus wanneer de zon schijnt is er in het eerste deel van de Stadswaard weinig beschutting. We houden er rekening mee dat we regelmatig de schaduw opzoeken. 
  • Neem je eigen kopje mee voor de thee.  
  • Vergeet je niet in te smeren! We nemen natuurlijk aan dat het heerlijk weer wordt. 

Hoe kun je meedoen?

  1. Meld je aan via onderstaande button, je zal snel een mail ontvangen met verdere informatie. Deze NatureBit is geheel kosteloos! 

Leer hoe je een verschil kan maken voor jezelf en voor de natuur, tot zondag de 26e!

Meld je aan voor deze Nature Bit

Algemene informatie

zondag 26 juni 2022 - 10:00 tot 16:00
Locatie: 
Wandelbrug Ooypoort
Het meertje
6522 KJ Nijmegen
Nederland
Extra Informatie: 

Prijs: IVN lidmaatschap van €24

Contactpersoon: 
Google Maps image