Natuur en recreatie

Beleving van de natuur is het hart van IVN. In 2017 tilde IVN losse projecten binnen het thema Natuur en Recreatie naar een hoger plan. Initiatieven en netwerken van vooral recreatieondernemers werden aan elkaar verbonden en er werd een basis gelegd voor het opschalen van succesvolle projecten. Zo stimuleerde IVN veel mensen om te recreëren in de natuur en zijn we hard op weg om dé natuuropleider van de recreatiesector te worden.

Infographic Natuur en Recreatie 2017

Gastheer van het Landschap

De cursus Gastheer van het Landschap voor recreatieondernemers is al jaren een groot succes. In 2017 waren er in het hele land 17 cursussen waar 304 ondernemers werden opgeleid om hun gasten het verhaal van het landschap te vertellen. Eerder opgeleide gastheren kwamen weer bij elkaar tijdens 24 terugkomdagen en organiseerden zelf maar liefst zeven beleefweken. Zo wisten ze ook buiten het toeristenseizoen jong en oud te verleiden om de natuur in te trekken. Dat Gastheren gezamenlijk blijven optrekken wil IVN structureel ondersteunen met een programma. In 2017 werd de basis gelegd, waar in 2018 bijvoorbeeld de module Storytelling en de module Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen uit rollen. In het programma worden ook bestaande producten, zoals de scharrelkidsboxen, via contacten met Gastheren structureel beter benut.

Accepteer cookies

Samenwerking met de Efteling

In 2017 startte IVN Brabant een groot project met de Efteling. In vakantiepark Het Loonse Land, dat jaar geopend met slaapplekken onder de grond of in een boom, werd IVN verantwoordelijk voor de natuurbeleving van bezoekers. IVN Brabant ontwikkelde Scharrelkids-ontdekboxen en ontwierp excursies door het Loonse Land. 25 Loonse Land-medewerkers die veel met bezoekers in contact komen kregen bovendien drie dagdelen een cursus Gastheer van het Landschap over het gebied. Zij vertellen nu over het landschap en verwijzen naar de excursies en ontdekboxen. Op een tweede bijeenkomst kwamen IVN Brabant en de Efteling samen om de verhalen achter het Loonse Land in kaart te brengen. Die werkt het vakantiepark nu uit zoals je van de Efteling gewend bent: verhalen tot leven wekken in een unieke bezoekersbeleving.  

Efteling

Veluweproject

De Veluwe staat weer op 1 als toeristisch recreatieve vakantiebestemming in Nederland. Dat die ambitie van de provincie Gelderland werkelijkheid is geworden, is onder andere te danken aan de aanpak van IVN. In 2017 werden 43 recreatieondernemers opgeleid tot Gastheer van het Landschap. Dat zorgde niet alleen voor enthousiasme, kennis en vaardigheden, maar ook voor lokale netwerken. ‘Ik vind het contact dat onderling ontstaat in de groep geweldig!’, zei een van de deelnemers. ‘Je brengt verschillende mensen samen die elkaar zo op een andere manier leren kennen. Het is vaak ieder voor zich, terwijl je samen meer kunt bereiken.’ De lokale netwerken worden nu zelfs verbonden in regionale netwerken, met de eerste Veluwse beleefweekenden in de planning. Het Jongeren Adviesbureau van IVN startte in 2017 ook met 550 jongeren van 10 scholen op de Veluwe. Zij buigen zich over de vraag hoe de Veluwe ook in 2025 op 1 kan blijven staan.

Accepteer cookies

Terugkomdag Texel

Dat Texel in 2016 een prijskaartje van 25 euro hing aan de terugkomdag, was even wennen. De 140 gastheren van het eiland kenden tot nu toe alleen gratis nascholingsdagen. Maar in 2017 waren die klachten verstomd. De zestig deelnemers waren zo tevreden dat sommige zelfs vroegen om een extra dag, voor meer verdieping. Op de Gastheer inspiratiedag op Texel stond dit jaar het weer centraal. Stormchaser Paul Begijn vertelde hoe je het weer vanaf je eigen erf zelf kunt voorspellen. De dag stond natuurlijk ook bol van workshops en buitenexcursies, bijvoorbeeld met het oog op vocht en droogte in het landschap om gasten op te wijzen.

Terugkomdag Texel