Natuur & Recreatie

Nederlanders nemen natuurbeleving steeds meer mee in de keuze van vrije tijdsbesteding. Ook dit jaar speelden we met IVN in op deze trend, met programma’s zoals Gastheer van het Landschap voor recreatieondernemers, verschillende Beleefweken door het hele land en aansprekende educatie projecten binnen de Nationale Parken. Daarnaast sloot IVN een mooie samenwerking met Kennisnetwerk Destinatie Nederland.

Jaarverslag N&R visuals 2019

Nationale Parken

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft IVN de opdracht gegeven om zorg te dragen voor de coördinatie van de communicatie en educatie in 19 van de 21 Nationale Parken in Nederland. Deze opdracht is in transitie. Zo werden de (meer)jaarplannen vraaggericht en in samenwerking met stakeholders vanuit de gebieden opgesteld. Meer en meer wordt de samenwerking gezocht met de lokale en regionale marketingorganisaties om gezamenlijk het verhaal van het Nationaal Park vorm te geven en uit te dragen. Tevens is ingezet op de Nationale Parken Nieuwe Stijl en zijn educatieve activiteiten en programma’s zo ontwikkeld en ingezet om mensen die wonen, werken Nationale Parken in Nederlanden recreëren in een Nationaal Park de unieke waarden van de natuur, de cultuurhistorie én het landschap te laten beleven. Zo werden er initiatieven ontplooid die inspelen op maatschappelijke vraagstukken. Ook was er aandacht voor klimaatverandering, waarvoor speciale klimaatwandelingen en bijscholingen werden georganiseerd, en gingen leerlingen van het voortgezet onderwijs aan de slag met actuele maatschappelijke vraagstukken in Jongeren Advies Bureau-projecten.

Dag van het Nationaal Park

Op 24 mei 2019 vond de 20ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats. Een recordaantal van 19 Nationale Parken in Nederland deden mee en organiseerden speciale activiteiten op of rond 24 mei. Deze Dag van het Nationaal Park bood iedereen de gelegenheid om de bijzondere natuur van de Nationale Parken te ontdekken onder het motto ‘Ontdek onze natuurschatten’. De activiteiten richtten zich op verschillende doelgroepen: van activiteiten voor gezinnen met kinderen tot speciale activiteiten voor ouderen. Ouderen zijn immers de schatbewaarders van de verhalen van het gebied.

Dag van het Nationaal Park 2019

Elk park had een uniek programma. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland werd bijvoorbeeld een natuurschatkaart ontwikkeld, om bezoekers te inspireren op zoek te gaan naar natuur- en landschapsschatten.

Schatkaart Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In Nationaal Park Weerribben-Wieden is een cruise geoganiseerd voor ouderen en hun mantelzorgers: heerlijk varen en lunchen aan boord van de elektrische rondvaartboot en onderwijl de verhalen van het gebied ophalen.

Gastheer van het Landschap

Het programma Gastheer van het Landschap voor recreatieondernemers is al jaren een groot succes. In 2019 zijn er in het hele land 13 programma’s gestart met een cursus waar 257 ondernemers werden opgeleid om hun gasten het verhaal van het landschap te vertellen. Daarnaast zijn er 21 terugkomdagen georganiseerd. Tijdens de terugkomdagen ontmoeten de gastheren en –vrouwen uit het netwerk elkaar en bedenken zij samen hoe ze het gebied nog beter op de kaart kunnen zetten en hoe zij het verhaal van het landschap nog beter kunnen overbrengen op hun gasten. Denk aan het ontwikkelen van zoekkaarten, communicatiemiddelen, arrangementen of een Beleefweek.

Gastheer van het LandschapNieuw dit jaar was de deelname van Gastheren en verschillende VVV-kantoren aan de IVN #2uurnatuur Challenge. In totaal deden er 46 Gastheren en 8 VVV’s mee aan deze nieuwe campagne. Zij ontvingen een speciaal promotiepakket en gedurende de campagneperiode van 1 tot en met 31 oktober 2019 twee keer per week een e-mail met verschillende natuurbeleving-challenges. Hiermee konden de ondernemers hun personeel en hun gasten of klanten uitdagen om 2 uur per week de natuur te beleven.

Beleefweken

Een IVN Beleefweek is een week waarin een heel netwerk van Gastheren van het Landschap binnen één gebied samenwerkt om gasten en bezoekers een week lang het gebied te laten beleven en zo buiten het hoogseizoen meer aandacht te genereren voor de natuur en cultuurhistorie in dat gebied. In 2019 werden in heel Nederland 11 Beleefweken georganiseerd.

Oosterscheldeweek

De eerste Beleefweek van Nederland vond plaats in de Oosterschelde, en in 2019 waren we alweer toe aan de 11e editie! Natuurgidsen, boswachters, duikers, vogelaars en andere experts namen de bezoekers tijdens deze zonnige editie mee voor een unieke beleving. Ruim 3.000 mensen namen deel aan ruim 80 belevingsactiviteiten, zoals vaartochten, kajaktochten, snorkelexcursies en proeverijen. Nieuw en bijzonder was dit jaar de thematische koppeling met het cultuurhistorische verhaal van de verdronken dorpen in de Oosterschelde.  De hele week was er een expositie over de verdronken dorpen te bezichtigen en waren er diverse themaexcursies over het verhaal rondom de verdronken dorpen.

Beleefweek Limburg

De Beleefweek Limburg was in 2019 dé kans om het Limburgse Landschap te beleven. Het proeven van Limburgse streekproducten, je verwonderen over de vergezichten, de natuur en genieten van sport en spel. 60 partners en de Gastheer van het Landschap-netwerken organiseerden tijdens de Beleefweek Limburg meer dan 200 activiteiten in en rondom de prachtige natuur in Limburg.

Beleefweek Limburg

Samenwerking Kennisnetwerk Destinatie Nederland

Op 18 september ondertekenden Jelle de Jong, directeur van IVN, en Kees van Wijk, directeur van VVV Nederland, een samenwerkingsovereenkomst. Kennisnetwerk Destinatie Nederland zal samen met IVN samenwerken om de natuurbeleving nog beter op de kaart te zetten. Een belangrijke stap in aanloop naar het toeristisch themajaar van 2021 ‘Ode aan het Nederlandse landschap’, waarin het Nederlandse landschap in binnen- en buitenland in de schijnwerpers wordt gezet. Kennisnetwerk Destinatie Nederland zal de VVV- en destinatiemarketingorganisaties dan ook stimuleren aan te haken bij de activiteiten van IVN en het programma ‘Gastheer van het Landschap’ te omarmen, om zo de lokale gastvrijheid rondom natuur te bevorderen.

Samenwerking IVN en KDNL