IVN'er in het zonnetje
Bomen & Struiken
maandag05okt2020

IVN'er Marion Bakker: ''Luister naar de bomen!''

Als je iemand met een koptelefoon door het bos ziet lopen, is het misschien Marion Bakker van IVN Gooi en omstreken. Voor de eindopdracht van de tweejarige Natuurgidsenopleiding maakte zij een audiotour in haar lievelingsbos.

Omhels een boom; raak de grond aan; zet je koptelefoon af en luister even aandachtig naar de geluiden om je heen. De paaltjesroute in het Bussumse Spanderswoud is een standaardroute van het Goois Natuurreservaat, maar met de audiotour wil ik de beleving daarvan nóg specialer maken. Al luisterend ontdek je de natuur door middel van kleine opdrachten, interessante informatie en een gedicht van Toon Hermans.

Vanuit mijn ervaring als toneelregisseur vind ik het gaaf om iemand echt mee te nemen in een verhaal. Het leuke is dat de luisteraar de natuur op een poëtische en filosofische manier ervaart en tegelijkertijd leuke feitjes leert over bomen. Zo ga je uit je hoofd, in je gevoel en kom je in een flow.

Voordat ik me inschreef voor de opleiding wist ik al dat ik een audiotour wilde maken. Tijdens het Oerol festival op Terschelling had ik dit voor het eerst zelf ervaren bij een kunstproject. Het leek me heel gaaf om zoiets in het bos te doen. Dat lukt me wel, dacht ik. Maar het bleek toch best lastig! Vooral de timing. Ik heb echt héél veel rondjes gelopen met een stopwatch. Wat is er te zien? Wat ga ik vertellen? Het is erg belangrijk om in detail instructies te geven waar je heen loopt en wat je moet doen. Als je niet zegt dat iemand weer door moet lopen, blijft diegene natuurlijk gewoon staan. Het tempo is ook wat langzamer, zodat je lekker kunt ontspannen.

Het thema van de audiotour is “Ode aan bomen”, gebaseerd op het boek “Het verborgen leven van bomen”, geschreven door Peter Wohlleben. Het Spanderswoud was vroeger een productiebos en wordt nu omgevormd naar een natuurlijk bos. Tijdens de audiotour loop je langs verschillende soorten bomen en vertel ik over hun karaktereigenschappen en hoe ze onderling met elkaar communiceren.

Een van mijn docenten zei “Ik raak ontroerd door jouw stem”. Dat vond ik heel mooi om te horen. Ik wil de mensen een bepaald gevoel meegeven, waardoor ze even stilstaan bij de bosomgeving en zichzelf. Ter afsluiting geven de bomen advies aan de luisteraar. Bijvoorbeeld: sta stevig en rechtop, groei en bloei je hele leven en laat los wat je niet nodig hebt. Daardoor eindigt de luisteraar de tour met een grote grijns op het gezicht.’

Benieuwd naar de audiotour in het Spanderswoud? Downdoad de gratis app via IVN Gooi en omstreken

Doe mee met de IVN #2uurnatuur Challenge!

Heb je ook zin gekregen om lekker de natuur in te gaan, maar geen inspiratie over wat je kunt doen in het groen? Doe mee met de #2uurnatuur Challenge van IVN! Ontvang in de maand oktober twee keer per week om 14:00 uur een email met een verrassende uitdaging die in je eigen omgeving kunt doen. Aan het begin van de week is dat een korte opdracht, die goed te combineren is met werk en/of studie. Elke vrijdag ontvang je een speciale weekend-uitdaging. Ook krijg je een Challenge checklist, waarin je je voortgang kunt bijhouden. Zo zie je na een maand écht welke invloed de natuur op jou heeft!

Aanmelden #2uurnatuur Challenge 2020

Tekst: Lieke Kragt
Foto: Rick Mellink