IVN'er in het zonnetje
IVN
dinsdag11mei2021

In het zonnetje: IVN'er Maaike Estor - IVN Natuurschool

Wie zich wil verwonderen over de schoonheid van planten en dieren, uitzichten en geluiden, moet bij Maaike Estor zijn! Maaike (45) is Natuurschoolgids bij IVN Natuurschool Noordwijk, groepsleerkracht in het basisonderwijs én organiseert bijzondere strand- en duin excursies met haar eigen bedrijf Te Buiten. In al deze rollen staat het vertellen van bijzondere verhalen centraal. 

Tuten of piepen?

Als kind logeerde Maaike graag bij haar oom en tante op de boerderij in het Limburgse dorpje Laar. Of nu het kippenhok moest worden uitgemest, het avondeten uit de moestuin geplukt of met korf en veger een zwerm bijen uit de boom gehaald moest worden, Maaike vond het prachtig. Met het helpen in de tuin, ontstond haar passie voor de natuur.  
Haar oom, die ook imker was, bracht haar al vroeg kennis en kunde bij.

“Als er een nieuwe koningin werd geboren in het bijennest, dan luisterden we aan de achterkant van de kast naar het ‘tuten’ en ‘piepen’. Afhankelijk van het geluid dat we hoorden, wisten wij wanneer de koningin geboren ging worden. Met dit tuten en piepen gaven de (40.000!) bijen namelijk signalen aan elkaar af, bijvoorbeeld over welk deel van de zwerm met de nieuwe koningin mee zou gaan en welk deel zou blijven.”

De verhalen uit de tuin vonden een plek in haar werk als Natuur(school)gids en groepsleerkracht aan de Vrije School.

Natuurschoolgids Maaike

Ruimte voor verhalen 

Op de PABO volgde Maaike het vak ‘verhalend ontwerpen’, waar ze veel aan heeft gehad. Het is een manier om aan de hand van één verhaal, dingen uit verschillende vakgebieden te leren. Volgens Maaike dé manier van lesgeven, omdat het je als leerkracht in staat stelt het onderwijs passend te maken aan de behoefte van de leerlingen of aan een thema dat speelt op dat moment. 

“In onze maatschappij leiden kinderen vaak al een heel druk leven. Ze hebben volle agenda’s en worden voortdurend geconfronteerd met veel informatie, activiteiten, meningen. Alles gaat snel en ook iets nieuws leren lijkt in één keer te moeten lukken. Ik merk dat het leerlingen goed doet, om ook af en toe wat langer ergens bij stil te mogen staan en iets echt tot zich door te laten dringen. Doordat we langer de tijd nemen en vanuit verschillende perspectieven naar een onderwerp kijken, helpt ‘verhalend leren’ daarbij.” 

Spectaculairder dan een pretpark

Sinds 2016 werkt Maaike een aantal dagen per week als Natuurschoolgids in Noordwijk. De Natuurschool organiseert schoolreisjes voor groep 1 t/m groep 8 en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Een dag bij de Natuurschool staat voor een actieve dag in de buitenlucht, plezier met je klas, (sleepnet)vissen, uitwaaien en wat opsteken over de natuur.
Leerlingen verdiepen zich samen een dagdeel (afhankelijk van hun leeftijd) in een dier, zoals de eekhoorn, de mier, de vos of de wolf. De combinatie van verhalen en spannende spellen, waarbij de leerlingen zowel zintuigelijk als fysiek flink worden uitgedaagd, maakt het programma, dat ruim 30 jaar geleden door Ib Huysman werd ontwikkeld, nog altijd zeer sterk en succesvol. In oktober 2020 nam IVN de Natuurschool (Noordwijk en Lauwersoog) met trots van hem over. 

“Het is leuk om te zien dat een dag in de natuur voor veel stadse kinderen, soms uit zeer versteende wijken, echt een beleving is. Ze zien immers niet dagelijks een vos of een hert. Het staat in groot contrast met hun dagelijkse leven. Voor hen is een ‘dagje Noordzee’ dan ook vaak spectaculairder dan een pretpark”.

De bron in ere houden

Het feit dat plezier en leren door te doen centraal staan, maakt dat Maaike zich als een vis in water voelt bij de Natuurschool. Daarnaast vindt ze het fijn om, naast haar drukke baan in het onderwijs, zelf ook meer buiten te zijn en jaarlijks grote aantallen kinderen respect en liefde voor de natuur bij te brengen.

“Ik vind het belangrijk om kinderen de urgentie van natuurbehoud bij te brengen. Het is namelijk geen keuze; het gaat er niet om of we het wel of niet leuk vinden om te doen, het is noodzakelijk! Als we onze aarde bewoonbaar willen houden, er voedsel vandaan willen blijven halen en de schone lucht als bron van ons gezonde leven willen gebruiken, dan zullen we haar in ere moeten houden.”

Toch komen onderwerpen als natuurbehoud of de klimaatcrisis zelden letterlijk aan bod bij de Natuurschool, juist niet! 

“De basis van alles is liefde. En vanuit die liefde, voor elkaar en voor het leven, wil je het beste voor elkaar. De basis van natuurbehoud begint dus simpelweg bij het fijn vinden om in de natuur te zijn. Daarna kun je kinderen leren dat die natuur en wij nauw met elkaar verbonden zijn, dat we elkaar nodig hebben. Alles vanuit een positieve benadering dus.”

Een kind wil gezien worden

Door met kinderen te praten en ze ‘echt te zien’, weet Maaike ieder Natuurschool programma tot een succes te maken. 

“Ik kies er bewust voor om niet als een predikant op de kinderen in te praten met mijn ideeën, maar door het om te draaien en hen aan te spreken op hun eigen kennis en ervaring. Ik probeer altijd oog te hebben voor het kind als individu en zet hem of haar graag even in het zonnetje, bijvoorbeeld wanneer hij of zij een mooie vondst wil delen met de groep.”  

Zo zie je nog eens wat

Zelf deed Maaike in haar jaren bij de Natuurschool natuurlijk ook af en toe een bijzondere ontdekking. De dag dat ze samen met haar groep een aangespoeld bruinviskalfje vond, zal ze niet snel vergeten. 

“Het kalfje was nog helemaal gaaf, had nog een navelstreng en tijdelijke snorharen, zodat hij de tepel van de moeder makkelijk kon vinden. Samen met de kinderen heb ik het kalfje nat gehouden totdat de E.H.B.Z. (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) ter plaatse was en helaas moest melden dat het diertje niet meer leefde.”

Minstens zo bijzonder was het moment waarop Maaike in het duinbos op een boomstam stond om haar groep toe te spreken, toen er nietsvermoedend op kleine afstand ineens een prachtig ree verscheen en naar haar opkeek. Toen na een paar seconden ook een baby ree vol in zicht verscheen, kreeg ze de hele klas zo ver om muisstil over de rechterschouder te kijken en samen van dit unieke tafereel te genieten.

“Je weet nooit van tevoren wat je die dag bij de Natuurschool zal tegenkomen. Dat maakt het tot een spannende en unieke natuurbeleving, voor mij, maar ook voor de kinderen.”

Laat je verwonderen!

De Natuurschool ontvangt scholen vanuit heel Nederland en is geopend van april t/m oktober. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk de unieke en gezonde schoolreisjes van IVN Natuurschool

Zin om zelf met Maaike op pad te gaan? Bekijk de mogelijkheden voor excursies op maat.

Wil je vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden