IVN'er in het zonnetje
IVN
donderdag30jul2020

In het zonnetje: George Koenders, IVN Natuurgids Nationaal Park Oosterschelde

'Blaaswier van de grill deel ik uit als chips, de bezoekers vinden het heerlijk!'

George: ‘Al achttien jaar geef ik natuurexcursies in Zeeland. Ik doe niets liever dan langs de waterlijn struinen en genieten van de heerlijke zilte lucht. Het wordt alleen maar leuker, als je ook weet wat er allemaal ín de zee leeft. Tijdens de Oosterscheldeweek* laat ik mensen beleven en proeven tijdens de activiteit Zilte Zeeuwse Zaligheden. De zee bevat een rijkdom aan lekkernijen. Bijna alles dat je vindt, kun je eten.

*Dit jaar vindt de Oosterscheldeweek plaats van 5 tot en met 12 september. Voor meer informatie over aanmelden en activiteiten, check ontdekdeoosterschelde.nl/activiteiten.htm. U kunt zich dit jaar ook weer aanmelden voor de activiteit Zilte Zeeuwse Zaligheden.

Struinen met een emmertje

Via de Gastheren van het NationaalIn het zonnetje George Koenders Park, bijvoorbeeld lokale hotels en campings, komen de meeste geïnteresseerden bij deze activiteit terecht. Als het water laag staat, gaan we op pad om naar wieren en schelpdieren te zoeken. In het begin leg ik van alles uit over het gebied, wat er voorkomt en hoe het zo is ontstaan. Mossels zijn bijvoorbeeld ontzettend goede waterzuiveraars. Als je een mossel in een aquarium stopt, is het water binnen no-time helder. Na de uitleg gaan de bezoekers zelf in actie, struinen met een emmertje.

Er is zo ontzettend veel te vinden. Bijvoorbeeld kokkels, mosselen, schaalhorens en alikruiken. En natuurlijk de Japanse oesters, die vind ik zelf het lekkerst. Het is geweldig om te zien hoe deelnemers voor de eerste keer zo’n oester leegslurpen. Dat is voor de meesten toch wel een uitdaging. Het mooie is dat je die gewoon buiten, ter plekke, kunt proeven. Een enkeling vindt zo’n rauw hapje vies. Maar meestal vinden mensen de typische zilte smaak juist erg bijzonder en apart. Soms zijn er ook schoolklassen die deze excursie doen. Bijna altijd is het eerste kind dat durft te proeven, een meisje met lef.

Schelpen rapen, niet opgraven

Juist door mensen te laten beleven, realiseren ze zich waar het voedsel vandaan komt. Zo zien ze zelf in waarom het belangrijk is om respectvol met de natuur en onze voedselbronnen om te gaan. De schelpdieren mag je alleen rapen, niet opgraven. Ik leg altijd duidelijk uit dat je maximaal tien kilo schelpdieren per dag mag meenemen. Dat klinkt misschien veel, maar de schelpen zijn al best zwaar.

In het zonnetje George Koenders

Het is leuk om te zien dat de bezoekers ‘nieuw’ voedsel proberen, als zeewier. Er komen in de ‘Zeeuwse rotskust’ zo’n 220 soorten voor, die bijna allemaal eetbaar zijn. Bijvoorbeeld zeesla en suikerwier, dat een lekkere bite heeft. Darmwier ziet er op het droge uit als een groene smurrie, maar onderwater zijn het allemaal losse draden. Een lekkere toevoeging in soepen, salades en marinades. De wieren hebben geen wortels, maar zitten vast aan een harde ondergrond zoals een steen of schelp. Sommigen hebben drijfblaasjes die ervoor zorgen, dat het bereik groter is, waardoor ze zelf makkelijker bij hun voedsel kunnen.

In het zonnetje George Koenders

Blaaswier op de grill met olie

Blaaswier maak ik van tevoren thuis klaar op de grill met wat olie. Dan is het lekker knapperig en deel ik het uit als een soort chips. De verrassende reacties zijn erg leuk. Het mooie is, dat als je een wier afknipt, het gewoon weer verder groeit. Het is hartstikke gezond, want het zit vol vitaminen en mineralen. Ook hebben wieren een hoog eiwitgehalte, dat maakt het een geschikte vleesvervanger.

 

Na zo’n dag ervaren de deelnemers echt een complete natuurbeleving. Verhalen over het gebied, lekker zelf bezig zijn en afsluiten met een proeverijtje. Dat laatste doen we gewoon ter plekke. Gasbrandertje en een pan mee. Dan koken we de kokkels en mossels. De alikruiken, op z’n Zeeuws ook wel ‘krukels’ genoemd, haal je eruit met een naald en worden traditioneel met krentenbrood gegeten. Prosecco erbij, en het plaatje is compleet! De deelnemers nemen een mooie herinnering mee naar huis. Ze realiseren zich, wat hun eigen omgeving te bieden heeft en gaan daarna soms zelf vaker op pad.’

In het zonnetje George Koenders

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Tekst: Lieke Kragt
Foto: August