IVN Natuurweetje: Wat weet jij over kikkerdril?

Kikkerdril vangen en kijken hoe het zich ontwikkelt tot kikker, wie heeft dat vroeger niet gedaan? De ontwikkeling tot kleine kikkertjes is niet alleen voor kinderen leuk en leerzaam, ook als volwassene kan je er nog steeds veel plezier aan beleven. Deze feitjes maken het bestuderen van kikkerdril opnieuw fascinerend!

Lekker warm

Temperatuur is van grote invloed op kikkerdril. Om goed te ontwikkelen heeft het voldoende warmte nodig. Gelukkig werkt het dril als een soort lens die de warmte opvangt. Als je goed naar het dril kijkt zie je duidelijk twee dingen: een geleiachtig omhulsel en een zwart gekleurde embryo. Dat is niet voor niets. De zwarte kleur zorgt ervoor dat het embryo meer warmte opneemt. Het doorzichtige omhulsel vangt de zon op en beschermt het embryo tegen uitdroging, schimmels en bacteriën.

De belangrijke functie van het geleiachtig omhulsel komt goed naar voren wanneer kikkers vroeg in het voorjaar hun eitjes afzetten. Door de lagere temperaturen in die tijd van het jaar hebben deze eitjes grotere omhulsels in vergelijking met het dril van soorten die de eitjes pas later in het jaar afzetten – deze grotere omhulsels vangen meer zonlicht!

Goed te zien

De zwarte, gepigmenteerde vrucht en het doorzichtige omhulsel hebben ook een voordeel voor ons: ze zorgen ervoor dat de embryonale ontwikkeling van de kikker heel makkelijk te bestuderen is. Ook is de bevruchte, ongedeelde eicel van kikkers uitzonderlijk groot in vergelijking met andere dieren. De doorzichtigheid en de grootte van de eicel maakt kikkerembryo’s een geliefd onderzoeksobject voor onderzoek naar de embryonale ontwikkeling van gewervelde dieren.

KikkerdrilDoe-tip: van kikkerdril tot kikker

Wil je meteen op onderzoek uit? Met onze tips kun je de kikkervisjes goed verzorgen, zodat ze straks gezond en blij verder kunnen groeien in hun eigen sloot. Van 11 t/m 13 juni 2021 kun je bovendien weer op onderzoek uit tijdens de IVN Slootjesdagen!

 

Kikkerdriltelling

Tot 4 april kun je meedoen aan de landelijke kikkerdriltelling. Op Kikkerdriltelling kun je doorgeven hoeveel kikkerdril er in jouw tuin te vinden is. Let op, je hoeft niet elk eitje los te tellen. Gelukkig maar want één homp kikkerdril kan wel 1.000 tot 2.500 eitjes bevatten!

 

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.