IVN Natuurweetjes
(Zoog)dieren
vrijdag02apr2021

IVN Natuurweetje: Terug van weggeweest

Het paasweekend staat voor de deur. Een extra lang weekend om te genieten van natuur in de vroege lente. Naar Christelijke traditie vieren we in dit weekend het moment dat Jezus zou zijn opgestaan uit zijn graf. En dat is niet het enige wat we te vieren hebben: in Nederland zijn er ook een aantal dierensoorten die een wederopstanding kennen!

De wolf

Vroeger kwamen er veel wolven in Europa voor. Alhoewel dit dier eerst als superieur roofdier werd gezien waar mensen ontzag voor hadden, veranderde dit in de 19e eeuw. De wolf werd meer en meer gezien als bedreiging voor de mens zelf en hun vee. Deze angst voor de wolf leidde tot een klopjacht, die er uiteindelijk voor zorgde dat de wolf compleet uit Nederland verdween. In 1881 werd dan ook de laatste wolf in Nederland gedood.

Het was daarom ook groot nieuws toen de wolf ruim 150 jaar later een comeback maakte in Nederland. In 2019 zijn er weer Nederlandse wolvenpups geboren. Een belangrijke oorzaak voor de terugkeer van de wolf is dat we meer ruimte hebben gegeven aan de natuur: Nederlandse natuurgebieden zijn met elkaar verbonden. De meningen over de terugkeer van de wolf in Nederland zijn verdeeld.

De otter

Ook de otter was lange tijd onderdeel van de Nederlandse natuur. In de jaren tachtig verdween het beestje, mede door watervervuiling. Om de otter weer terug te krijgen in het wild, werden ze in 2002 uitgezet. En met succes - het aantal otters groeit nog steeds. Er er werden in de winter van 2019/2020 maar liefst 450 otters geteld in Nederland. Otters zijn afhankelijk van schoon en zoet water, waar ze voldoende voedsel en rust kunnen vinden. De waterkwaliteit is momenteel zoveel verbeterd dat ze er nu fijn kunnen leven. Wist je dat otters veertig seconden onder water kunnen blijven om vis te vangen?

Otter in NederlandDe bever

Naast de wolf en de otter hebben ook bevers weer hun plekje in ons land gevonden. Bevers kwamen tot aan het begin van de 19e eeuw veel in Europa voor, waar ze op dat moment vaak slachtoffer waren van de jacht op hun vlees en vacht. In de jaren tachtig ontstonden er initiatieven om de bever terug te laten keren naar Nederland. Er werden bevers in Duitsland gevangen en uitgezet in de Biesbosch. Inmiddels zwemmen er weer honderden rond in de Nederlandse wateren.

Wil jij deze beestjes ook graag bewonderen? Bevers laten zich niet snel aan mensen zien. De grootste kans om bevers te zien is met zonsopkomst en zonsondergang. Als het schemert zijn ze vaak het meest actief, maar het blijft altijd wel een beetje geluk hebben.

Bever in NederlandGa je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.