IVN Jongeren Adviesbureau
IVN
dinsdag24apr2018

Thematiseren eilanden Veluwemeer beste idee VeluweCongres

Tijdens het VeluweCongres op 19 april kregen Veluwse jongeren met de beste ideeën voor het verbeteren van het toeristisch product op de Veluwe een podium.  Dat deden ze in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau Veluwe programma waar maar liefst 550 Veluwse jongeren de afgelopen maanden aan hebben deelgenomen. Na een spannende pitchronde werd het winnende idee gekozen door een vijfkoppige jury onder leiding van gedeputeerde Bea Schouten. Met onder meer het betrekken van de eilandjes voor de surfoever Hoge Bijssel in Nunspeet heeft adviesbureau ‘BioCanjo’ het beste idee geleverd voor de versterking van het recreatief aanbod bij het Veluwemeer. ‘Wij als jury waren onder de indruk van jullie idee want het is creatief, innovatief en het zet het Veluwemeer op de kaart’,  aldus gedeputeerde Bea Schouten.  


Het winnende adviesbureau, van Jacobus Fruytier Scholengemeenschap te Uddel, wilt graag op één eiland een klimbos ontwikkelen, op het andere eiland een doolhof van groene buxusstruiken en het derde eiland willen de vier jonge adviseurs graag ongemoeid laten, om zo het natuurlijke karakter te behouden. Tussen het eerste en tweede eiland moet een cabinelift worden aangebracht, vinden de adviseurs. Tussen de surfoever en de eilandjes moeten bootjes heen en weer gaan varen, maar ook tussen de beide eilanden. Verder pleiten ze voor de verhuur van motorbootjes, surfplanken, sups en uitbreiding van de steiger op de oever. Met de motorbootjes moet ook worden gevaren naar het waterskigebied bij Biddinghuizen. De vogelkijkhut moet ongemoeid worden gelaten en dat geldt ook voor het beschermde gebied dat grenst aan de surfoever. Vanuit het centrum moeten bordjes komen die verwijzen naar het nieuwe project.

De pitches van de Veluwse jongeren aan ondernemers, bestuurders, ambtenaren en de provincie Gelderland op het VeluweCongres vormden de afsluiting van het IVN Jongeren Adviesbureau Veluwe programma. Maar liefst 550 jongeren van tien Veluwse scholen, van vmbo tot en met mbo, adviseerden Veluwse bestuurders over een lokaal Veluws vraagstuk. Dat deden ze in het kader van de Gebiedsopgave Veluwe. Als nieuwe generatie gebruikers en beslissers is het belangrijk dat de jongeren nu al mee kunnen denken en beslissen over de toekomst van de Veluwe.


Op 1 februari 2018 zijn de jongeren gestart met het project met een gezamenlijke kick-off in Pathé Arnhem. Hier hebben ze meer geleerd over de Veluwe-op-1 ambities en samen de natuurfilm WILD gekeken. Vervolgens hebben ze kennisgemaakt met hun lokale opdrachtgever, voornamelijk gemeenten, en het vraagstuk. Met het vraagstuk en de wensen van de opdrachtgever zijn de jongeren vervolgens aan de slag gegaan. Ze gingen onder andere op excursie op de Veluwe, om het gebied zelf te leren kennen en te beleven. De opgedane inzichten hebben ze mee genomen in de ontwikkeling van hun ideeën.  

Het winnende adviesbureau heeft tijdens het VeluweCongres een prachtige prijs ontvangen uit handen van Bea Schouten: een privé safari in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

infographic