IVN Jongeren Adviesbureau
Recreatie
maandag12feb2018

Kick-off jongerenparticipatie Veluwe

Vijfhonderd jongeren denken mee over gastvrijheid op de Veluwe

Via het IVN Jongeren Adviesbureau buigen de jongeren zich over de vraag: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de Veluwe in 2025 de meest gastvrije bestemming van Nederland is?’ Donderdag 1 februari ging hun opdracht van start met een gezamenlijke kick-off in de Pathé bioscoop in Arnhem. Verdeeld over drie zalen kregen de jongeren officieel opdracht van Bea Schouten, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Floris Gerritsen, programmamanager Gebiedsopgave Veluwe, gaf een toelichting op de ‘ Veluwe op één’ ambities. Ook konden de leerlingen hun kennis toetsen en mening geven via een interactieve quiz. De toeristische trekpleisters zoals Burgers Zoo, het Kröller-Müller Museum maar ook de Veluwe als natuurgebied wisten de jongeren feilloos te benoemen. Evenals persoonlijke favoriete plekjes in de natuur.

Bonte families op de Veluwe

Om de Veluwe nog meer tot leven te brengen werd de film ‘WILD, bonte families op de Veluwe’ vertoond. Voor veel jongeren een nieuwe blik op hun leefomgeving: fascinerend, mooi maar soms ook verdrietig en keihard. Met de vermakelijke grappen van André van Duin in de voice-over werd er gelukkig ook volop gelachen. Drie jongeren interviewden na afloop documentairemaker Luc Enting over deze bijzondere film. Want hoe film je nou onder de grond?

Kick-off Veluwe

Beslissers van de toekomst

Als echt adviesbureau adviseren de jongeren Veluwse gemeenten over hoe ze kunnen zorgen voor meer bezoekers op de Veluwe, zonder daarbij de belangen van de natuur uit het oog te verliezen. Dat doen ze in het kader van de Gebiedsopgave Veluwe. Als nieuwe generatie gebruikers en beslissers is het heel belangrijk dat de jongeren nu al mee kunnen denken en beslissen over de toekomst van de Veluwe. Met hun eigen creatieve ideeën en oplossing bepalen ze hun eigen toekomst! 

Uniek project 

Maar liefst tien Veluwse scholen, van VMBO tot en met MBO, doen mee aan het IVN Jongeren Adviesbureau Veluwe project. Elke school gaat aan de slag met een actueel en lokaal vraagstuk. Zo denken bijvoorbeeld de leerlingen van het Astrum College in Velp na over een passend Veluws winterevenement, om zo de toeristenstroom beter over het jaar te verspreiden. De leerlingen van het Jacobus Fruytier College uit Uddel denken na over nieuw en eigentijds recreatief aanbod op en rond het Veluwemeer. 

Kick-off PathéOm te komen tot concrete ideeën en oplossingen, doen de leerlingen de komende maanden onderzoek, gaan ze op veldexcursie in het gebied en presenteren ze hun plannen aan de bestuurders. Op 19 april krijgen de jongeren met de beste ideeën een podium tijdens het Veluwe Congres.