IVN Jongeren Adviesbureau
Landschap
maandag27mrt2017

Jongeren Adviesbureaus ontwikkelen beleefconcepten voor Nationaal Park Hollandse Duinen

Jongeren van de 2e klas van het Technasium Maris College in Den Haag zijn door het ministerie van Economische Zaken gevraagd om belevingsconcepten te ontwikkelen voor het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen. Om de aantrekkelijkheid van het gebied te verhogen hebben de leerlingen veertien IVN Jongeren Adviesbureaus opgezet, die elk een uitgewerkt beleefconcept gaan aanleveren. Dinsdag 21 maart zijn de jongeren op onderzoek gegaan in het gebied. Samen met IVN ontdekken zij de pracht van het duinlandschap, en raken zo meer betrokken bij de natuur in hun eigen omgeving.

Mooiste natuurgebied van Nederland

Om meer aandacht te vragen voor de Nederlandse Nationale Parken, heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) in het najaar van 2016 de publieksverkiezing “Mooiste natuurgebied van Nederland” georganiseerd. Het Nationaal Park Hollandse Duinen is hierbij als een van de vier winnaars uit de bus gekomen. Het ministerie van EZ ging vervolgens op zoek naar jonge adviseurs met een open, creatieve en onbevooroordeelde blik, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de beleefwaarde van de Nationale Parken. 58 leerlingen van het Maris College in Den Haag gaan voor het ministerie aan de slag om de Hollandse Duinen internationaal aantrekkelijker te maken. IVN, Instituut voor natuureducatie, begeleidt hen daarbij. De jongeren richten per groepje hun eigen Jongeren Adviesbureau op, veertien bureaus in totaal. Ze verdiepen zich eerst in het projectgebied om vervolgens concepten te kunnen ontwikkelen en uitwerken.

Glijbaan van duinen naar zee

IVN organiseerde op dinsdag 21 maart voor de adviesbureaus een excursie naar het doelgebied. De leerlingen maken dan vanuit de eigen beleving de vertaling naar de opdracht. “De duinen, het strand, en bosgebied liggen allemaal binnen een steenworp afstand, en de mogelijkheden voor beleefconcepten zijn eindeloos”, merkte een van de jonge adviseurs op. Met de creativiteit van de jonge adviseurs is niets mis, zo bedachten zij een glijbaan vanaf de duinen naar de zee, en een glazen tunnel onder water. Naast een kans om inspiratie op te doen, werd tijdens de excursie ook dankbaar en veelvuldig gebruikt gemaakt van de aanwezige experts. Natuurbeheerders Staatsbosbeheer en Dunea hebben beiden bos en duinwachters ter beschikking gesteld om de jonge adviseurs antwoord te geven op hun vragen. De leerlingen gaan de komende weken de eerste ideeën verder uitwerken om deze op 18 mei te presenteren aan het ministerie van EZ. IVN vindt het belangrijk dat jongeren nu al mee mogen denken over een duurzame en aantrekkelijke toekomst van de nationale parken. Het zijn immers deze jongeren die later ook zorg gaan dragen over dit land.

Presentatie aan Ministerie van EZ

Op donderdag 18 mei vindt het Nationale Parken Festival plaats in De Bilt. Daar zullen de Jongeren Adviesbureaus de belevingsconcepten presenteren aan het Ministerie van EZ en aan vele andere organisaties die zich bezighouden met de Nationale Parken in Nederland.