IVN Jongeren Adviesbureau
IVN
woensdag18apr2018

Adviesbureau ‘De Vlugge Vogel’ wint 10e (en laatste) ticket voor VeluweCongres!

Je eigen toekomstplan presenteren in de raadszaal van het gemeentehuis: hoe spannend is dat? Circa 24 leerlingen van Aeres VMBO Nijkerk deden dit op donderdag 11 april. Ze streden met hun plan om een ticket voor het Veluwe Congres op 19 april. Na lang beraad wees een deskundige jury één van de plannen aan als het winnende. Een creatief plan dat recreanten aanmoedigt om, in een vogelobservatiehut tussen de Zeedijk en de Huttenkampweg, een bezoek te brengen aan Nijkerk.

IVN Natuureducatie ontwikkelde dit project voor de provincie Gelderland. De scholieren kropen voor deze opdracht in de huid van een adviesbureau. Een adviesbureau dat door de Provincie Gelderland gevraagd is om met plannen te komen om de Veluwe hét nummer één toeristengebied van Nederland te maken. In de gemeente Nijkerk ligt de focus daarbij op toerisme. De leerlingen hadden daarbij de keus uit drie opdrachten: het verbeteren van de verbinding tussen Hulckestijn en de binnenstad van Nijkerk, het bouwen van een vogelobservatiehut en het vergroenen van een Nijkerks industrieterrein.

JAB
De winnende groep bestaat uit leerlingen Isabelle, Pieternel, Alice, Sanne en Alice. Zij bedachten als team ‘De Vlugge Vogel’ een plan voor een vogelobservatiehut met speciale kijkgaten, uitkijkend op het water en een speciaal grindpad. De jury vond dit plan bijzonder omdat de groep voor de uitwerking van het plan veel professionals betrok en in het plan rekening was gehouden met diverse doelgroepen.

Bovendien vond de jury het een vorm van omdenken: de leerlingen hebben niet puur gedacht aan het bevorderen van toerisme en de natuur, maar dachten ook na over blokken voor kinderen in de observatiehut en een speciaal pad voor mindervaliden.

Dat sprak de jury zeer aan, al werden alle scholieren door wethouder Marly Klein (Toerisme en Recreatie) ‘winnaars’ genoemd: “Vanwege de vele creatieve ideeën en de tomeloze energie die jullie als scholieren in het project gestopt hebben.”

Met het gewonnen ticket vertegenwoordigt deze groep De Aeres op het Veluwe Congres op 19 april, waar tegen negen andere scholen uit Gelderland gestreden zal worden. Op voorhand belooft het een spannende strijd te worden. En wie weet wordt één van de creatieve ideeën in de toekomst daadwerkelijk gerealiseerd!