IVN Fenokalender
Kind & Natuur
dinsdag17mrt2020

Fenokalender: september

Klik hieronder om naar de opdracht voor jouw klas te gaan! 

Onderbouw (groep 1,2 en 3) - De eerste paddenstoel op het schoolplein

Vooral scholen met houtsnippers op het natuurvriendelijke schoolplein kunnen hier naar uitzien. Het moet natuurlijk wel eerst een paar dagen regenen en daarna weer een paar dagen droog zijn. Als je op je hurken zit en je ogen sluit kan je ze waarschijnlijk ook wel ruiken!

  • Geef aan het eind van de maand door hoeveel paddenstoelen jullie gezien hebben. Maak een tekening en beschrijf de grootte, kleur en waarnaar hij rook, groeide hij op hout of houtsnippers of gewoon in het veld of tussen de tegels en van wanneer tot wanneer waren ze zichtbaar.

Geef hier door hoeveel paddenstoelen jullie gezien hebben!

Meer informatie:

Middenbouw (4,5 en 6) - Vervelende wespen

In augustus verlaat de koningin van de wespen haar volk om een plekje te gaan zoeken voor de winter. Het radeloze volk blijft in vertwijfeling achter en krijgt enorme trek in het fruit, die we in de nazomer op het schoolplein opeten.

  • Geef elke dag dat je last had van een radeloze wesp door en beschrijf wat voor weer het die dag was.

Geef hier jullie waarneming door!

Meer informatie:

Bovenbouw (7 en 8) - Vleermuizen

Met de sneller donker wordende avonden wordt de kans grote om thuis rondom een lantarenpaal in de straat een vleermuis te zien. Als je ze ziet: meld het op school!

Maak met je vader of moeder een avondwandeling. Vooral langs de randen van parken en singels maak je grote kans vleermuizen te zien. Kijk vooral rondom lantarenpalen, want daar vliegen veel muggen en vlinders om heen en die lusten de vleermuizen wel. Meld de volgende dag op school waar je ze gezien hebt.

  • Geef aan het eind van de maand door hoeveel kinderen van de klas een vleermuis hebben gezien deze maand.

Geef door hoeveel leerlingen een vleermuis gezien hebben 

Meer informatie: