IVN Fenokalender
Kind & Natuur
maandag16mrt2020

Fenokalender: oktober

Klik hieronder om naar de opdracht voor jouw klas te gaan! 

Onderbouw (groep 1,2 en 3) - Blaasbloemen 

Blaasbloemen: zijn ze er nog? De blaasbloem is eigenlijk geen bloem, maar het zijn de zaadjes van de paardenbloem.

  • Geef aan het eind van de maand door hoeveel ‘blaasbloemen’ zijn weggeblazen.

Geef je waarneming door!   

Meer informatie:

Middenbouw (groep 4, 5 en 6) - Slakkensporen 

Wonen er slakken op het schoolplein? Overdag kan je ze vaak moeilijk vinden, maar de sporen zijn wel te vinden: Zit er een zilverachtige gloed op een tak, blad of speeltoestel. Als het regent spoelen de slakkensporen weer snel weg, dus probeer vooral de slakken te vinden. Laat ze gewoon zitten, tenzij ze in de moestuinperkjes op school van de sla aan het knabbelen zijn: zet ze dan op de blaadjes van een paardenbloem. Die vinden ze net zo lekker.

  • Tel het aantal slakken op het speelterrein die je op één zoekdag vindt met zijn allen. 

Geef het aantal slakken door!

Meer informatie:

Bovenbouw (groep 7 en 8) - Bessentijd

Veel struiken en bomen, maken hun zaden aan in de zomer. Sommigen verbergen ze in een lekker hapje in de hoop dat vogels ze meenemen en op een vruchtbaar stukje land oppeuzelen. Sommige zaden moeten zelfs eerst worden uitgepoept voor ze kunnen ontkiemen!

  • Tel het aantal verschillende bessen en vruchten die op en rondom het schoolplein te vinden zijn. Maak er een lijst van en hou in de gaten of en wanneer ze door vogels worden gegeten.

Geef door hoeveel verschillende bessen en vruchten je rondom het schoolplein hebt gevonden en hoeveel ervan door vogels gegeten zijn! 

Meer informatie: