IVN Fenokalender
Kind & Natuur
dinsdag21jul2020

Fenokalender: mei

In mei leggen alle vogels een ei, en dat in niet voor niets! De natuur is in zijn productiefste maand. Rupsjes genieten van de verse blaadjes en hommels en bijen vliegen van bloem naar bloem. Mieren melken hun luizen en dat vinden de larven van de lieveheersbeestjes dan weer erg lekker. Zodra de eieren uitkomen vliegen de koolmeesouders van blad naar blad. Maar ook op de bodem is er genoeg te snoepen. 's-Avonds in de schemer hoor je ze scharrelen: de egels, die van tuin naar tuin gaan. Ben je ze ook wel eens tegengekomen? Deze maand dus ook wat opdrachten voor thuis- en omgevingswaarnemingen: Meld ze op school! 

Klik hieronder om naar de opdracht voor jouw klas te gaan! 

Onderbouw (groep 1,2 en 3) - Zweefvliegen herkennen 

We schrikken altijd een beetje van die geelzwart gestreepte vliegers. Bijen en wespen kunnen steken, maar doen dat bijna nooit, en zeker niet in mei. Dan hebben ze het druk met belangrijker zaken. De kleuren geel en zwarte hebben wel een functie. Het zorgt ervoor dat wij ze met rust laten. Niet alleen wij, maar ook heel wat andere dieren doen dat. Er is één soort insect die daar handig gebruik van maakt: de zweefvliegen. Die doen niemand kwaad, maar hebben wel een wespenvermomming aangetrokken. Ze zijn zo zelfverzekerd dat ze zelfs stil in de lucht durven blijven hangen. Meld het als je er één ziet in je tuin of op het schoolplein!

Geef hier aan het eind van de maand hoeveel leerlingen een zweefvlieg hebben gezien.

Natuurweetje

Wist je dat veel soorten zweefvliegen in de modder als larve worden geboren en vooral houden van rottende plantenresten?

Meer informatie:

Middenbouw (groep 4,5 en 6) - Egels in de buurt

Voor deze opdracht heb je je ouders nodig, of de buurman of buurvrouw die 's-avonds een ommetje doet om een hond uit te laten. En heel misschien hoor je zelf in de avondschemering wat scharrelen onder de struiken. Grote kans dat het een egel is. Als je een tuin hebt zorg dan in ieder geval dat de egel je tuin in kan komen door een poortje in de schutting te maken en natuurlijk dat er ook wat te scharrelen is voor de egel in jouw tuin. Meld jouw waargenomen egels in de klas en maak je klasgenoten stinkend jaloers!

Geef hier het aantal waargenomen egels door!

Natuurweetje

Wist je dat egels op een avond heel wat kilometers kunnen afleggen? Zelfs de versteende binnensteden zijn voor een egel te overbruggen...

Meer informatie:

 

Bovenbouw (groep 7 en 8) - Aantal rupsen en andere insecten in een boom of struik

Dit kan je thuis doen en op school. Neem een wit laken en leg dat onder een struik of boom. Je kan ook een lichtgekleurde paraplu aan een tak hangen. Zorg wel dat je een vergrootglas of een loeppotje bij de hand hebt. Schudt dan een beetje aan de takken, maar zorg er voor dat ze niet breken! Tel dan met klasgenoten of vriendjes hoeveel insectjes en spinnetjes je vindt. En hoeveel verschillende soorten? Misschien vind je er die je nog nooit eerder heb gezien. Teken die na!

Geef hier het aantal diertjes per laken of omgekeerde paraplu door.