IVN Fenokalender
Kind & Natuur
woensdag22jul2020

Fenokalender: juli

Ineens zijn ze er: vliegende mieren. Lang blijven ze verborgen, maar na een paar droge dagen in juli komen ze ineens te voorschijn. Vaak zie je de dagen ervoor al extra activiteit rond de mierennesten. Dan op een mooie dag vliegen er een paar mierenprinsessen uit met in hun vervolg een enorme hoeveelheid mierenprinsen. De koningin doet ook mee. In deze zogenaamde bruidsvlucht wordt haar eitjes bevrucht voor het mierenbroed het komende jaar. Wanneer is het dit jaar mierendag op jullie schoolplein? Geef het door!

 

Onderbouw (groep 1,2 en 3) - Leven in de bodem 

Waar wonen de meeste dieren? In de lucht? In het water? In het bos? Nee, allemaal niet. De meeste dieren leven in de bodem. Als je een weiland vol met koeien ziet, moet je bedenken dat als je ze samen op een weegschaal legt, véél minder wegen dan de de wormen in de bodem van datzelfde weiland. Ga maar eens er naar op zoek: Draai een oude boomstam om of til een tegel op: Grootte kans dat je pissebedden, wormen, aaltjes, duizendpoten en miljoenpoten ziet. Welk dier wordt het bijzonderst gevonden? 

Welk bodemdier vinden de kinderen het bijzonderst; als je de naam niet weet beschrijf het dan!

Meer informatie:

Middenbouw (groep 4,5 en 6) - Slakkenwedstrijd

Heb je weleens gezien hoeveel slakken er zijn op het groen schoolplein. Zeker na een regenachtige dag kan je ze vinden. Dat gaat het lopen op de anders zo droge en warme stenen een stuk sneller. In deze tijd vind je vooral tuinslakken en segrijnslakken, en misschien wel zo'n bruine naakslak. Zoek vooral wat slakken in de moestuin, want daar zijn het ongenode gasten. Maak een nat parcour van ongeveer een meter lang. Welke is het eerst bij het eind? Zet ze daarna maar terug in de struiken, want het zijn echte opruimers. 

Geef door hoeveel seconden en minuten de slakken nodig hebben om een meter te kruipen.

 

Meer informatie:

 

Bovenbouw (groep 7 en 8) - Vliegende mierendag

Geef door op welke datum dit jaar de mieren vliegen! En noteer ook wat voor weer het is, en hoe was het de afgelopen dagen? 

Geef hier de datum door dat de mieren vliegen. En wat waren de weersomstandigheden?

Meer informatie: