IVN Fenokalender
Kind & Natuur
woensdag22jul2020

Fenokalender: augustus

In augustus ben je waarschijnlijk niet vaak op het schoolplein. Tijd om andere dieren te leren kennen. 's-Avonds op de camping of bij de waterkant hoor je ze raspen: Sprinkhanen en krekels! Ga eens stilletjes op zoek. Misschien zie je wel fel groene, of bruine die ineens rood zijn als ze vliegend wegspringen! Geef het aantal waargenomen sprinkhanen door! De middenbouw gaat op bramenjacht om jam voor de meester of juf te maken en de bovenbouw mag laat opblijven!

Onderbouw (groep 1,2 en 3) - Sprinkhanen 

Sprinkhanen komen niet zo veel in stadstuinen voor en krekels zijn helemaal zeldzaam, maar op vakantie hoor je ze wel. Zoals op avonden dat je niet kan slapen door de warmte of omdat je heimwee hebt naar school. Ga overdag op zoek naar die raspende beestjes. Hou bij hoeveel je er ziet en geeft dat door, zodra je weer op school bent. 

Hoeveel sprinkhanen en krekels heb je geteld in je vakantie?

Meer informatie:

Middenbouw (groep 4,5 en 6) - Op bramenjacht

Augustus is de maand van de braam: hoe later in de maand, hoe zoeter! Ga op bramenjacht en maak er bramenjam van. Neem een potje voor juf of meester mee en geef door hoeveel potjes jam je hebt gemaakt!

Geef door hoeveel potjes bramenjam je hebt gemaakt

Meer informatie:

 

Bovenbouw (groep 7 en 8) - Vallende sterren

In de vakantie mag je vast wel wat langer opblijven. Op de avonden rondom 12 augustus is dat ook extra leuk want dan kan je veel vallende sterren zien. De dampkring van de aarde beweegt zich dan door een meteorenzwerm genaamd De Perseïden. Bij een heldere hemel heb je, als het voldoende donker is, grote kans vallende sterren te zien. Tel ze en geeft het aantal door als je weer op school bent!

Aantal geziene vallende sterren

Meer informatie:

 

Bonus fenomeen voor de zomer - Zeevonk

Herhaling van de bonusopdracht in juni: Als je dicht bij de kust woont, moet je zeker eens na een serie warme dagen met niet te veel wind 's-avonds langs de branding op het strand gaan wandelen: Kans bestaat dat je de magische gloed van zeevonk ziet! Zeevonk is een alg die een enzym met de mooi naam 'luciferase' bevat. Door beweging en zuurstof ontstaan een blauwe gloed. Maar reken er niet te veel op; het is net zo onvoorspelbaar als het Noorderlicht...

Aantal kinderen (en leerkrachten) die gedurende de zomer zeevonk hebben gezien