IVN Fenokalender
Kind & Natuur
zondag22mrt2020

Fenokalender: april

Iets meer dan twee weken geleden is de lente begonnen! Dat heb je misschien al gezien als je in maart ook meedeed met de fenokalender. Is het je opgevallen: de vogels die hun eerste nesten begonnen te bouwen, vlinders die uit hun schuilplaatsen tevoorschijn kwamen en het eerste kikkerdril in de sloot? Nu het steeds warmer wordt komen er meer dieren uit hun schuilplaats: mieren bijvoorbeeld en de gierzwaluw. En het schoolplein en de buurt fleurt op van de vrolijk gekleurde bloemen. Hieronder staat de opdracht die jij deze maand kan uitvoeren, wij zijn benieuwd naar de resultaten! 

Klik hieronder om naar de opdracht voor jouw klas te gaan! 

Onderbouw (groep 1,2 en 3) - De eerste blaasbloem 

Ze zijn er bijna het hele jaar: gele paardenbloemen. Een lekkernij voor bijen en zweefvliegen. Het bijzonderst is natuurlijk als de bloem in een zaadkroon veranderd. Zaden die als een ster op een steeltje staan. Je kan ze wegblazen omdat ze erg licht zijn en het parapluutje de wind kan vangen. Daarom zijn er natuurlijk zo veel! Tel ze de hele maand en blaas ze weg, dan hebben we er het hele jaar plezier van.

Geef hier aan het eind van de maand door hoeveel ‘blaasbloemen’ zijn weggeblazen.

Natuurweetje

Om de wind te helpen groeit de pluizenbol nog extra door, zodat hij hoog boven de andere bloemen staat. Dan kan de wind het extra ver blazen.

Meer informatie:

Middenbouw (groep 4,5 en 6) - Mierensporen: zand op de tegels

Waar komen die kleine hoopjes zand vandaan tussen de tegels. De mieren zijn aan het werk! De zwarte wegmier (zo heet hij echt!) is het talrijkst in onze steden. Waar leeft hij eigenlijk van? Zoek ze op en kijk eens een hele pauze lang wat ze doen. eef door wat je ze hebt zien doen en/of hoeveel afstand je ze hebt gevolgd (aanwijzing: een stoeptegel is 30 cm breed!).

Geef hier de gevolgde afstand en het gedrag van de mieren door! 

Bovenbouw (groep 7 en 8) - Eerste gierzwaluw

De bijzonderste vogel in april is de gierzwaluw. Hij komt bijna nooit op de grond. Kijk in april elke dag of je ze ziet vliegen. Hoog in de lucht. En ineens zijn ze er, alsof ze er altijd zijn geweest. Misschien pas aan het eind van de maand. En dan weet je gelijk waarom ze zo heten...

Geef hier de eerste datum van waarneming door!