Natuur in de Buurt
maandag16apr2018

Wageningen alweer in de top drie van het Klimaatstraatfeest!

Inwoners van de Veerweg in Wageningen wonnen afgelopen zaterdag de derde prijs van het Klimaatstraatfeest. Wethouder De Brito reikte de prijs uit in Agrodome, een voorbeeldhuis voor duurzame bouw. Dit is de derde keer op een rij dat Wageningen in de top drie eindigt bij de landelijke competitie het Klimaatstraatfeest.

Het Klimaatstraatfeest is een wedstrijd waarbij buurtbewoners in teams allerlei duurzame acties uitvoeren. Deze acties vonden plaats in de periode van 10 oktober 2017 tot en met 31 maart 2018. Met deze wedstrijd wil de organisator HIER Klimaatbureau mensen stimuleren om energie te besparen en toe te werken naar een gasvrije woning.

De Veerweg-bewoners voerden afgelopen half jaar maar liefst 137 energiebesparende acties uit, zoals een naden- en kierenspeurtocht, een ontdooi-je-vriezer-estafette en het eten van “aardgasloze” maaltijden. Zij deden mee met warme truiendag, een aantal bewoners liet zonnepanelen plaatsten en zij organiseerden zelf een bijeenkomst voor de wijk over de impact van ons gedrag op het milieu. Ook maakten zij gebruik van de leskist ‘Energie'(k) van IVN Het Groene Wiel, een leskist met allerlei proefjes over energie besparen en duurzame energie.

Afgelopen zaterdag bleek dat de inzet van de bewoners beloond werd met de derde prijs van het Klimaatstraatfeest. Wethouder Lara de Brito sprak haar bewondering uit voor de inzet van de bewoners. Leida van den Berg, een actieve deelnemer uit de Veerstraat, vertelde vol enthousiasme over de acties van het afgelopen jaar én over hun doelstellingen voor de komende tijd. Want ook na de wedstrijd gaan de bewoners door met het verduurzamen van hun buurt én wijk. Zij hopen zo veel mogelijk mensen te betrekken, omdat je samen makkelijker stappen kunt zetten. Bovendien is het ontzettend leuk om op die manier je buren beter te leren kennen.

Gemeente Wageningen en IVN Het Groene Wiel ondersteunen het Klimaatstraatfeest. Maartje Langeslag van IVN Het Groene Wiel: “Het Klimaatstraatfeest werkt als een zaadje. Nu de wedstrijd is afgelopen, blijkt dat zaadje te zijn uitgegroeid tot een actief netwerk van buurtbewoners. Zij delen informatie, inspireren en enthousiasmeren elkaar op het gebied van verduurzaming. Dat is fantastisch om te zien!”.

klimaatstraatfeest2018

2018 KSF Klimaatstraatfeest Wageningen Klimaatstraatfeest Wageningen