Kind & Natuur
maandag13nov2017

Verse groenten van het schoolplein?

Verse groenten van het schoolplein? Dat kan! Tien scholen voor primair onderwijs in Ede kunnen komend voorjaar meedoen aan het project ‘Klasse Moestuin’. Leerlingen zaaien, verzorgen en oogsten tussen maart en juli hun eigen groente in bakken op het schoolplein.

Acht Edese scholen doen al mee sinds vorig jaar. Dankzij subsidie van gemeente Ede kunnen in het voorjaar van 2018 tien nieuwe scholen deelnemen.

Scholen die al meedoen zijn erg enthousiast, ook de kinderen! Zij oogsten en eten met plezier hun zelf geteelde radijsjes, sla en bietjes. Deelnemende leerkrachten zijn positief over de werkwijze en het effect bij hun leerlingen. Het tuinieren laat de kinderen ervaren hoe groentes groeien en hoe ze smaken. Voedselonderwijs ten top!

Project Klasse moestuin
De school krijgt een aantal stevige moestuinbakken inclusief goede grond en zaden. NME centrum Het Groene Wiel zorgt voor een heldere handleiding, advies en workshops voor leerkrachten en ouders.

Ouders zijn van harte welkom om de school te helpen bij het tuinieren. Bijvoorbeeld door eens per maand met een groepje leerlingen de moestuinbakken verzorgen. Of door aan het begin de bakken te monteren en te vullen met voedzame grond. Heb je nog geen groene vingers? Geen punt; ook ouders en begeleiders zijn welkom tijdens de workshops.

Alle kinderen voedselvaardig
Gemeente Ede heeft een ambitieus doel gesteld: álle kinderen in Ede voedselvaardig door middel van structureel voedselonderwijs op alle basisscholen. Zodat alle Edese kinderen leren én ervaren dat melk niet uit de supermarkt komt en worteltjes onder de grond groeien. En zodat zij gezonde en bewuste keuzes kunnen maken.

Klasse moestuin ook op uw school?
Deelname aan ‘Klasse Moestuin’ is kosteloos, gemeente Ede maakt het tuinieren mogelijk vanuit de Visie Food. Er kunnen maximaal 10 scholen meedoen in 2018; met 1 klas per school. Voorwaarde is dat de school na 2018 de Klasse Moestuin zelf wil voortzetten.

Scholen kunnen zich aanmelden tot 15 december 2017 bij Het Groene Wiel via: de online NME planner . Voor meer informatie, neem contact met ons op via 0317 - 422 041, ivn@groenewiel.nl

Selectie vindt plaats volgorde van aanmelding en via een intakegesprek over de hierboven genoemde voorwaarde.