IVN
maandag10dec2018

Panta Rhei plant voedselbosje aan op schoolplein

Op 30 november 2018 plantten leerlingen van basisschool Panta Rhei in Ede, samen met IVN Natuureducatie en gemeente Ede, het eerste Tiny Food Forest van Nederland. Een Tiny Food Forest is een voedselbos ter grootte van een tennisbaan. Alle 47 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden in het minivoedselbos zijn deels of helemaal eetbaar. Kinderen krijgen straks kooklessen in de buitenkeuken midden in het voedselbosje. Wethouder Leon Meijer plantte het laatste boompje met hulp van twee leerlingen in de grond. 

Ede TV maakte dit filmpje over de aanplant, Ede Nieuws schreef dit artikel (ook met filmpje!) over de aanplant. Zelfs het jeugdjournaal was er bij!

Tiny Forest maar dan anders

Het Tiny Food Forest is gebaseerd op het concept van de succesvolle Tiny Forests. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen: in een Tiny Forest worden bomen en struiken op een oppervlakte van 200m2 heel dicht op elkaar geplant. Door de concurrentie om zonlicht groeien de kleine boompjes extra snel. In een Tiny Food Forest staan de bomen en struiken minder dicht op elkaar zodat ze goed vrucht kunnen dragen. Ook blijft het voedselbosje zo toegankelijk om te plukken. Daarnaast bevat een Tiny Forest uitsluitend inheemse bomen en struiken. In de eetbare variant staan veel soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Wat dit betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit wordt komende jaren onderzocht door Wageningen Environmental Research.

TF
Het Tiny Food Forest is een project van IVN Natuureducatie. Samen met Basischool Panta Rhei, gemeente Ede, IVN Het Groene Wiel en FoodForestry Development wordt deze eerste pilot in Ede gerealiseerd. De pilot is mogelijk gemaakt door het Otterfonds.