IVN Het Groene Wiel
IVN
vrijdag19jun2020

Oproep! Voedselbosje zoekt plek om wortel te schieten

Kan jullie schoolomgeving een stuk groener? Wil je kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier leren hoe voedsel groeit? IVN Het Groene Wiel zoekt een schoolplein in Ede waar een Voedselbosje dit najaar wortel kan schieten en tot bloei mag komen. In ruil voor een stuk van jullie plein of tuin en feedback op het bijbehorende lesmateriaal ontvangen jullie een gratis mini voedselbos!

Wat is een Voedselbosje?

Een Voedselbosje heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze het hele jaar staan en anders terug komen na de winter. Van amandelboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De  verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar. Een Voedselbosje is een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen. 

In het educatietraject leren kinderen:

•    Wat een Voedselbosje is en hoe dit te verzorgen
•    Waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf
•    Van alles over eetbare planten
•    Natuur beleven
•    Voedsel te oogsten en dit te verwerken tot een gerecht

Hoe en wanneer

In het najaar 2020 planten we het bosje aan samen met jullie leerlingen. Daarna volgt nog een begeleide lesactiviteit en bieden we jullie doe-kaarten en recepten. We spreken af dat het bosje minimaal 5 jaar blijft bestaan en dat jullie feedback geven op de ontwikkelde educatie. 

Hoe kan ik meedoen?

Zie jij een Voedselbosje op jouw locatie helemaal zitten? Laat ons weten waarom juist jullie de meest geschikte plek zijn voor een Voedselbosje. Uit de inzendingen kiezen wij één locatie.  Stuur met je reactie een aantal foto’s van de locatie mee. Mail je reactie naar Eveline van Oudbroekhuizen via: e.van.oudbroekhuizen@ivn.nl. Aanmelden kan tot 3 juli 2020. De plantdag is in het najaar van 2020. Je hoort voor de zomervakantie of jullie locatie geselecteerd is.