IVN Het Groene Wiel
Duurzaamheid
dinsdag08dec2020

Drie scholen in Wageningen krijgen Wormenhotel

Leerlingen op drie basisscholen in Wageningen zijn sinds kort de trotse eigenaren van een wormenhotel. In elk wormenhotel leven 2000 wormen die GFT-afval omzetten in vruchtbare compost. De wormenhotels staan in de schooltuinen van OBS de Tarthorst, OBS de Wereld en de Piekschool. Hier verandert het GFT-afval van deze scholen in voedzame compost voor de schooltuin!

Leerlingen van groep 5/6 op deze scholen kregen een gastles van IVN Het Groene Wiel over de superkracht van wormen. Ze ontdekken hoe de natuurlijke kringloop werkt en hoe GFT-afval daar een onderdeel van uit maakt. Met behulp van pierenkracht verandert je weggegooide klokhuis, bananenschil of blaadje sla in voedzame compost! Zo wordt GFT-afval ‘gerecycled’.

De leerlingen maken met veel enthousiasme kennis met hun 2000 nieuwe ‘huisdieren’! Tijdens de wormenquiz vallen enkele monden open van verbazing. ‘Hoe kan een worm nou een mannetje en een vrouwtje tegelijkertijd zijn?’ Jannah Boerakker, gastdocente van Het Groene Wiel legt uit hoe het zit. Sommige leerlingen durven de wormen ook wel even over hun hand te houden. Aan het einde van de les kunnen de meesten niet wachten om voor de wormen te zorgen: ‘Mag ik extra GFT-afval van thuis meenemen om aan de wormen te voeren?’, vraagt één van de leerlingen.

De wormenhotels zijn geleverd door eWoodz. Tobias van Deursen van eWoodz vertelt dat het wormenhotel een mooi voorbeeld is van circulariteit en duurzaamheid. Samen sluiten we de natuurlijke kring én zorgen we dat er minder GFT bij het restafval belandt.

IVN Het Groene Wiel heeft het Wormenhotel-project ontwikkeld met bijdrage van de gemeente Wageningen. IVN Het Groene Wiel biedt al 40 jaar lang lesactiviteiten voor scholen in Ede en Wageningen rond natuur en duurzaamheid.