Kind & Natuur
donderdag30aug2018

Alle schoolpleinen groen!

Het Groene Wiel gaat komende jaren flink inzetten op vergroening van schoolpleinen in Ede en wageningen. We helpen scholen in deze gemeenten op weg naar een groen(er) schoolplein. De provincie Gelderland komt in de loop van dit najaar met een subsidieregeling voor scholen die willen vergroenen.

Waarom? Een groene(r) schoolplein:
•    brengt natuur dichter bij kinderen en kinderen dichter bij de natuur
•    laat kinderen meer en afwisselender spelen en bewegen
•    laat kinderen levensecht leren
•    is goed voor natuur en milieu: regenwater zakt de grond in, het wordt minder heet en er leven meer planten en dieren. Natuurlijk moet het niet bij dromen blijven

Wat gaan we doen?
1.    We adviseren scholen bij aanpak, ontwerp, financiering en educatief gebruik.
2.    We helpen teams, leerkrachten en ouders die een groen(er) schoolplein willen. Hoe pak je het aan, waar begin je, wat is allemaal mogelijk? Hiervoor bieden we dit jaar een workshop voor teams en leerkrachten aan.
3.    We helpen leerkrachten met lessen op hun (groene) schoolplein: lessen over natuur, maar ook rekenen en taal. Ook hiervoor bieden we dit jaar een workshop voor teams en leerkrachten aan.
4.    We laten zien hoe je een groen schoolplein kunt inzetten voor onderzoekend leren.

Het Groene Wiel adviseert 
Willen jullie advies en ondersteuning bij het vergroenen van jullie schoolplein, neem dan contact met ons op voor informatie over mogelijkheden en kosten. We denken graag mee!

Praktische tips
Het Groene Wiel werkte mee aan de conferentie Groene Schoolpleinen van IVN Gelderland in juni. In het verslag vind je veel praktische tips van deskundigen over financiering, realisatie, gebruik en onderhoud van een groen schoolplein.

Provinciale subsidie
Indra Span, Procesmanager Natuur & Landschap van de Provincie Gelderland, kondigde tijdens de conferentie aan dat scholen vanaf het najaar een subsidie kunnen aanvragen bij de Provincie Gelderland voor de realisatie van hun groene schoolplein. Zodra hier meer over bekend is, brengen we je op de hoogte!