Sfeerbeeld

Tijdens de eerste dag verkennen de kinderen met verschillende zintuigen de omgeving, planten en dieren in Het Bewaarde Land. Ze ontmoeten Vrouw Fleur en maken kennis met hun eigen wachter. Met hem of haar voeren ze allerlei werkvormen uit.

Het is nog stil, zo vroeg in Het Bewaarde Land. De eerste zonnestralen glinsteren over de vele spinnenwebben. Vrouw Fleur zoekt kruiden voor de soep. In de verte klinken kinderstemmen steeds luider. Even later begroeten dertig kinderen enthousiast Vrouw Fleur, vol verhalen en vragen over de dag, die komt. Zingend lopen de kinderen door de poort van Het Bewaarde Land. Pas als ze Het Bewaarde Landlied zingen, mogen ze naar binnen. Deze ochtend zoeken de kinderen hun begeleiders: de wachters. Ze luisteren naar het geluid van hun instrumenten. Zo zit de wachter van de Lucht met de naam ‘Koekoek’ met een fluitje hoog in de boom. De wachter van de Aarde die zich ‘Eekhoorn’ noemt, tikt ergens in de hei op een blok hout. 
Nadat de kinderen uitgebreid kennis hebben gemaakt met hun wachter, gaan ze al snel over tot actie: boom klimmen. Maar eerst de klimregels: altijd minstens drie punten vasthouden, met je buik naar de stam en opletten voor dode takken. Dan kiest ieder kind zelf een boom uit. Voor sommige kinderen is één meter hoog klimmen al een overwinning. De meer ervaren klimmers zitten al snel hoger. Even later peuzelen de kinderen hun “tussendoortje” het liefst in de boom op. Wat is er nu leuker dan met uitzicht over de heide een appeltje eten? Na deze “picknick op hoogte” trekt de groep verder Het Bewaarde Land in. Onderweg voeren ze opdrachten uit als: één minuut lang muisstil luisteren naar alle geluiden, over de grond sluipen om het bodemleven van heel dichtbij te zien of aan bomen ruiken om de lekkerste geur te ontdekken.

Vrouw Fleur laat de kinderen in het Verdwaalverhaal horen hoe ze de weg in het bos terug kunnen vinden. Let goed op de bomen: Een kromme tak, daar de vijflingboom en aan het einde linksaf bij de poortboom. Dan gaan de kinderen zelf in tweetallen aan de slag met “geblinddoekt boom herkennen”. Al snel blijkt hoe moeilijk dit is. Toch vertelt de dikte en ruwheid van de stam, de geur, eventuele zijtakken en de ondergrond hen heel veel over de boom die ze hebben gevoeld.

Aan het eind van de dag genieten de kinderen van een heerlijk kopje kruidensoep van Vrouw Fleur, bereid met kruiden die de kinderen zelf geplukt hebben. Sommigen lusten thuis geen soep, maar komen nu terug voor een tweede kopje.