Het Bewaarde Land
Kind & Natuur
donderdag03jan2019

Opleiding vrijwilliger Het Bewaarde Land Brabant

Trek jij vaak de natuur in met (klein)kinderen en vind je het leuk om jouw liefde en enthousiasme voor de natuur met ze te delen? Dan is Wachter of Fleur worden in Het Bewaarde Land wellicht iets voor jou. 

Over Het Bewaarde Land
Tijdens het natuurbelevingsproject “Het Bewaarde Land” verkennen kinderen uit groep 4, 5 en 6 de natuur tijdens drie dagen in drie opeenvolgende weken. Dit doen zij samen met speciaal voor Het Bewaarde Land opgeleide vrijwilligers: “de Wachters en Fleuren van Het Bewaarde Land”.

Het programma wordt aangeboden in het voor- en najaar onder schooltijd.

Als Wachter ben je in staat om een groepje van maximaal 8 kinderen te begeleiden. Je weet een sfeer te creëren waarin kinderen openstaan voor wat de natuur te bieden heeft. Je stimuleert de kinderen met uiteenlopende werkvormen om de natuur te leren kennen en een band met de natuur op te bouwen.

Als Fleur ben je de gastvrouw/gastheer van het programma. Daarnaast weet je jouw liefde voor de natuur op kinderen over te brengen door ze mee te nemen in een verhaal dat je vertelt. Natuurkennis is niet echt noodzakelijk, wel leuk. Daarnaast is het belangrijk dat je graag met kinderen werkt.

Opleiding Brabant in twee stappen: stage en eendaagse cursus
Om als nieuwe wachters snel in te stromen doorloop je een opleiding in twee stappen. Eerst kies je een driedaagse serie uit om mee te lopen als hulpwachter met een ervaren wachter. Zo ervaar je direct hoe het is om wachter te zijn en leer je het driedaagse programma kennen. Als je hierna enthousiast bent om zelf als wachter aan de slag te gaan, verzorgen we in Brabant een intensieve eendaagse cursus. De eerstvolgende zal plaatsnemen op woensdag 18 september 2019. Tijdens deze eendaagse cursus komen de belangrijkste onderdelen van het kinderprogramma aan bod. Daarnaast is er ruimte om te bespreken hoe je de kinderen het beste kunt begeleiden.

Aanmelding
Heb je interesse om een kijkje te nemen in de wereld van het Bewaarde Land en als hulpwachter een serie mee te lopen? Neem dan contact op met de Marion de Cocq, de locatiecoördinator van Brabant, via m.de.cocq@ivn.nl of meld je hier aan. 

Opfrisdagen
Tijdens regelmatig terugkerende opfrisdagen en excursies diepen we bepaalde thema’s nog verder uit. Je leert dan ook jouw collega's goed kennen.