Het Bewaarde Land
Kind & Natuur
maandag28mrt2022

IVN ‘s-Hertogenbosch en IVN Brabant slaan handen ineen om Het Bewaarde Land te behouden

Even leek het erop dat de scholen in gemeente ‘s-Hertogenbosch niet meer konden deelnemen aan Het Bewaarde Land. Dankzij dit project gaan al zo’n 17 jaar kinderen uit Den Bosch mee op avontuur in Het Bewaarde Land. Sinds 10 jaar gaan de kinderen zelfs naar een eigen Bewaarde Land-locatie in de Nulandse Heide. De gemeente stopte met de subsidie en alternatieve middelen waren niet zomaar gevonden. 

Gelukkig zijn de betrokken vrijwilligers en scholen opgestaan om “hun project” in stand te houden. Zij vinden het belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om weer “Kind van de Natuur” te worden en een band te krijgen met “hun” prachtige natuurgebied de Nulandse Heide. Bovendien is het voor zowel vrijwilligers als leerkrachten geweldig om te zien hoe leerlingen op een fantasierijke en speelse manier in de natuur bezig zijn en er alles over leren.

De vrijwilligers van de IVN-afdeling ’s-Hertogenbosch, waarvan al een aantal vrijwilliger waren bij Het Bewaarde Land, bereidden zich met ondersteuning van IVN Brabant voor op het zelfstandig draaien van het programma. Er werden plannen gemaakt, draaiboeken en handleidingen geschreven en zaterdag 19 maart werd er een samenwerkingsovereenkomst tussen IVN ’s-Hertogenbosch en IVN Brabant ondertekend tijdens de feestelijke seizoensopening van Het Bewaarde Land. Voortaan gaan de vrijwilligers zelfstandig verder en kunnen de Bossche leerlingen “Kind van de natuur” worden.

Voor IVN Brabant is dit een prachtig voorbeeld van 1IVN, waar vrijwilligers en professionals op een goede manier samenwerken om zoveel mogelijk impact te bereiken. Zo hoopt IVN zo veel mogelijk mensen weer te verbinden met de natuur.

Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Klik hier voor meer informatie.

Kijk op onze Facebookpagina voor leuke foto's van de seizoensopening: