Herken een schone sloot

Onderwaterfoto’s

Onderwaterfoto'sPrachtige onderwaterfoto’s van Willem Kolvoort. Wij hebben al een poelslak gevonden in een van de foto's, welke waterdiertjes kun jij vinden?

 

Geur

Meisje met schepnetjeNet zoals met eten is stank bij een sloot een slecht teken. Dit betekent waarschijnlijk dat de sloot te maken heeft met verontreiniging, bijvoorbeeld door een lozingspunt van een riool of bedrijventerrein. Is een sloot gezond, dan ruik je het water niet of nauwelijks.

De snelle methode

De snelle methodeDe snelste manier om iets te weten te komen over de gezondheid van een sloot is door te kijken naar de hoeveelheid afval die er in en langs het water te vinden is. Afval lost in hele kleine beetjes op in het water, waardoor er giftige stoffen in de sloot terecht komen en uiteindelijk naar zee stromen. Laat je afval dus nooit slingeren!

Wil je meer weten over het afval in ons water? Neem dan eens een kijkje op de website van de Plastic Soup Foundation of help een handje mee bij het opruimen van de Maas of de Waal en zorg voor Schone Rivieren.

Wat is een sloot?

Wat is een slootEen sloot is gegraven door mensen. Ze zijn bedoeld voor de ontwatering en vangen overtollig water op. Bijvoorbeeld als het heel veel regent. Zonder sloten zouden veel planten verdrinken en zou je in een groot deel van Nederland natte voeten krijgen!

Lengte Nederlandse sloten

Lengte slootIn totaal hebben de sloten in Nederland een lengte van 330.000 km!

 

 

 

Kroos

KroosVeel kroos in de sloot? Dat is niet zo mooi! Zonlicht kan door niet door de laag kroos heen schijnen en daardoor is er voor veel diertjes te weinig zuurstof in het water. Geen schone sloot dus!

 

Zoet water smaakt zurig

Zoet water smaakt zurigSlootwater noemen we zoet water, maar het smaakt helemaal niet zoet. Het kan zelfs een beetje zurig zijn. Het tegengestelde van zuur is basisch, ook wel zepig genoemd. Ook dat kan slootwater zijn. Tussen zuur en basisch ligt ‘neutraal’, in dit soort water leven de meeste waterdiertjes het liefst.

Wil je weten hoe zuur of basisch jouw slootwater is? Je kunt dat testen met een lakmoespapiertje. Deze zijn bijvoorbeeld te koop bij dieren- of vissenspeciaalzaak.

Proefje oppervlaktespanning

PunaisesMet een eenvoudig proefje kun je de oppervlakte spanning zien en verbreken.

Nodig:

 • Een glas gevuld met kraanwater
 • Een droge punaise (zonder plastic)
 • Afwasmiddel

Leg de droge punaise voorzichtig op het water.

Hij blijft drijven! Net als de schaatsenrijder. Dat komt door de oppervlaktespanning van het water. Wat gebeurt er als je een druppeltje afwasmiddel in het water doen? De punaise zinkt! Doordat de zeepdeeltjes tussen de waterdeeltjes komen worde de verbinding tussen de waterdeeltjes zwakker en verliest het water zijn veerkrachtige laag.

Schaatsenrijder

SchaatsenrijderIk kan op het water 'lopen'. Met de roeibewegingen die ik met mijn pootjes maak lijkt het net of ik over het water schaats.

Dit komt door de oppervlaktespanning van het water. Oppervlaktespanning is een natuurkundig verschijnsel waarbij het oppervlakte van het water zich gedraagt als een veerkrachtige laag. Dit kan alleen in schoon water.

Vul maar eens een glas met water. Helemaal tot aan de rand. Gooi er nu een muntje in. Zie je dat het water een beetje bol blijft staan en niet meteen over de rand loopt? Dat komt doordat de oppervlaktespanning het water 'vasthoudt'.

Waterkringloop maken

Maak een kringloop met slootwater, dan kun je zien dat het water aan het einde van de kringloop al veel schoner is!

 • Nodig
 • Grote kom
 • Drinkglas
 • (sloot)water
 • Zand
 • Huishoudfolie
 • Steentjes
 • Zonnige dag

Doe water en zand in de grote kom. Plaats het glas in het midden van je kom. Zorg dat de rand van je glas niet onder water komt! Sluit de kom helemaal af met huishoudfolie. Leg in het midden van je folie een paar steentjes, zodat het folie naar beneden zakt tot net boven je glas. Laat de bak een tijdje in de zon staan. Na een tijdje zit er een laagje water in je glas en het water in je glas is schoner dan het water in je kom. LET OP: je kunt het water nog niet drinken.

Waterkringloop maken