Veel gestelde vragen

Wat is Hartje Winter, Voor wie is Hartje Winter, Hoe meld ik me aan voor Hartje Winter, Waar kan ik materialen vinden voor Hartje Winter? Het antwoord op deze en alle andere vragen over Hartje Winter lees je hier op deze pagina.  

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. De IVN Servicedesk is tijdens kantooruren bereikbaar via
(020) - 622 81 15 of stuur een e-mail naar info@ivn.nl.

Wat is Hartje Winter?

Hartje Winter is een campagne ontwikkeld door IVN Natuureducatie en Humankind Kinderopvang en ontwikkeling. We bieden gratis winterse buitenactiviteiten voor kinderen in de leeftijd van 0 – 12 jaar. Hiermee stimuleren we kinderopvanglocaties ook tijdens de koudste periode van het jaar met de kinderen buiten te spelen.

Wanneer is Hartje Winter?

De campagne Hartje Winter start 4 januari en loopt t/m 29 januari 2021.

Waarom is Hartje Winter belangrijk?

Het is wetenschappelijk bewezen dat buitenspelen in het groen goed is voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. Dit geldt niet alleen bij mooi weer maar het hele jaar door. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem.

Voor wie is Hartje Winter?

Hartje Winter is vooral gericht op kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar in de kinderopvang. Maar natuurlijk kan iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt, zich aansluiten bij Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen.

IVN Natuureducatie en Humankind Kinderopvang en ontwikkeling beide maatschappelijke organisaties die alle kinderen in Nederland meer natuur en meer buiten gunnen. Daarom bieden wij de campagne Hartje Winter vanaf 2021 aan voor de hele kinderopvang sector.

Moet je je aanmelden?

Ja. Om de gratis winterse buitenactiviteiten en andere materialen te ontvangen is aanmelden verplicht. Als je je aanmeldt, wordt jouw locatie ook zichtbaar gemaakt op de kaart die op de Hartje Winter campagnewebsite wordt geplaatst. Op deze manier laten we de impact van deze campagne zien. We hopen dat veel kinderen deze winter lekker buiten gaan spelen!

Moet iedere locatie zich apart aanmelden?

Ja, als je met meerdere locaties wil deelnemen, moet iedere locatie zich apart aanmelden. Zo kunnen we alle locaties goed informeren en voorzien van materialen en belangrijke informatie in de aanloop naar Hartje Winter. Grote organisaties (meer dan 20 locaties) kunnen gebruik maken van onze centrale aanmeldprocedure, neem hiervoor contact op met de IVN servicedesk via info@ivn.nl

Wanneer kan ik mijn locatie aanmelden?

Je kunt jouw locatie aanmelden van 18 november tot 23 december 2020.

Welke Hartje Winter materialen ontvang ik?

Na aanmelding ontvang je uiterlijk 29 december per e-mail een link waar je de Hartje Winter materialen kunt downloaden. In het digitale pakket zitten de volgende materialen:

  • Activiteitenbladen voor winterse activiteiten met leuke natuurweetjes voor kinderen in de leeftijd 0 – 12 jaar
  • Digitaal doeboekje voor ouders (we bieden versies aan voor verschillende leeftijdsgroepen). Je kan ervoor kiezen dit boekje lokaal te printen om het echt mee te kunnen geven aan de kinderen.
  • Poster
  • Campagnebeeld
  • Voorbeeld persbericht
  • Voorbeeld tekst voor op de website
  • Voorbeeld tekst voor aan ouders
  • Kortingscode voor de IVN webwinkel

Wat kost meedoen aan Hartje Winter?

Aanmelden voor Hartje Winter is kosteloos. De kosten voor het aanschaffen of drukken van materialen of het maken van PR-materialen zijn voor eigen rekening van jullie locatie.

Wie doen mee aan Hartje Winter?

Op de kaart staan alle deelnemende locaties met een hartje aangegeven

Wanneer verschijnt mijn locatie op de overzichtskaart?

Alle deelnemende locaties verschijnen op de overzichtskaart en deze wordt 24 december 2020 op de Hartje Winter campagnewebsite geplaatst.

Waar moet mijn locatie aan voldoen?

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan deelname van een locatie. We willen zoveel mogelijk kinderopvanglocaties stimuleren ook in de winter met de kinderen naar buiten te gaan.

Waar bestel ik Hartje Winter materialen?

Naast de digitale Hartje Winter materialen kan je terecht in de IVN Webwinkel. Daar bestel je alle materialen voor natuureducatie binnen en buiten. Van onderwijsmateriaal tot natuurboeken en van ontdekkisten tot schepjes. Ga naar winkel.ivn.nl. Je kan ook contact leggen met een lokaal NME centrum.

Hoe kom ik aan PR-materiaal?

Na aanmelding via de Hartje Winter campagnewebsite, ontvang je automatisch een bevestigingsmail. Uiterlijk 29 december 2020 ontvang je een e-mail met daarin de link naar het ondersteunende materiaal. Hierin vind je onder meer een voorbeeld persbericht om naar lokale media te sturen en voorbeeldberichten voor jouw website, nieuwsbrief en social media. Het enige wat je hoeft te doen, is de berichten aanpassen aan jouw situatie en locatie. 

Hoe kom ik aan beeldmateriaal?

IVN stelt het Hartje Winter campagnebeeld beschikbaar dat je kunt gebruiken.

Waar kan ik terecht met persvragen?

Voor persvragen over Hartje Winter kun je contact opnemen met Marjolein van der Gaag via 06 2237 7757 of pers@ivn.nl. Let op! Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld voor journalisten en redacties.